StoryEditorOCM

Srpanj u vrtu ​Sezona je na vrhuncu! Vrijeme je za gnojidbu, rezidbu, te smjenu kultura

6. srpnja 2018. - 21:20

U vrućim ljetnim danima koji su pred nama moramo biljkama u vrtu osigurati dovoljnu opskrbu vodom i brinuti se o zaštiti tla od nametnika. Povrću treba dodavati više hranjivih tvari, a u voćnjaku je vrijeme za zeleni rez. Istodobno ne smijemo zaboraviti na njegu ukrasnih biljaka.

U mnogim se vrtovima već pojavljuju prazne površine koje bi trebalo ponovno popuniti novim nasadima. Koje ćete povrće sada zasaditi ovisi naravno o ukusu i potrebama.

U srpnju se na prazne gredice može zasaditi zimska rotkva, mrkva, cikla, špinat, salata za rezanje, lisnato zeleno povrće te niski grah, a koncem mjeseca već se može početi saditi cvjetača, kupus, cikorija, repa i drugo povrće koje ćemo brati zimi.

Endiviju, koja je omiljena salata treba posijati do 20. srpnja i to tako da razmak između sadnica bude u nizu od 20-ak centimetara. Sredinom srpnja možemo sijati kineski kupus i na kraju mjeseca zimski luk.

U srpnju možemo sijati kasne sorte graha. Da bi sjeme bilo sigurno od prejakog sunca, grašak sijemo na djelomično sjenovitom mjestu u četiri centimetra duboke brazde koje prethodne treba zaliti, ostaviti razmak među sadnicama od 20-ak centimetara, potom sjeme treba pokriti zemljom i opet zaliti.

Za sve novo povrće važno je osigurati redovno zalijevanje i zaštitu mladih biljaka od prekomjernog izlaganja suncu, za što može poslužiti prozračna vrtna tkanina i različita druga pokrivala koja se mogu rastegnuti na štapove ili držače.

Rahljenje tla potiče rast

Poznato je da rahljenje tla potiče rast biljaka i suzbija korov što je posebno važno za dobar urod paprika, krastavaca i drugih plodova koji su veliki potrošači vode i najomiljenije ljetno povrće koje savršeno osvježava.

Stoga je korov s putova u vrtu i s rubova gredica najlakše ukloniti dok je još malen i treba ga zapravo redovito uklanjati, a to je najlakše umjesto motikom obaviti ručnim kultivatorom koji je primjeren jednako za male kao i za velike vrtove.

Kultivator se lagano vuče za sobom po tlu i s lakoćom uklanja korov te ujedno rahli tlo. Tako će se i grah brže razgranati ako ispod njega redovito rahlite tlo. Ovaj način uklanjanja korova pogodan je i za gredice jer neće oštetiti korijen biljaka, ako ste ih sadili na primjerenoj udaljenosti, a i posao će biti obavljen brže.

Postupak bi trebalo ponavljati svako 14 dana, i to je najidealnije učiniti iza obilnije ljetne kiše. Na taj se način bolje razvija korijen povrća, a istodobno se zaustavlja ili barem usporava širenje korova koji se sa zasađenim biljkama bori za hranu i vodu.

Zaštitite gredice!

Je li zemlja na vašim gredicama gola ili ste se već navikli da je štitite pokrivačem? Ako je niste običavali zastirati tlo u vrtu, možda bi trebali jer pokrivanje vrlo učinkovito zadržava vlagu u gornjem sloju tla, potiče aktivnost mikroorganizama i sprječava prekomjerno razrastanje korova.

Zastiranje je najbolje obaviti neposredno nakon sadnje biljaka dok je zemlja još rahla i vlažna. A što se izbora prostirke tiče, možete upotrijebiti sloj zrelog komposta, pokošenu i osušenu travu, slamu, piljevinu... Korisna je i prostirka od zelenih dijelova povrća recimo listova salate ili rajčice.

20. travanj 2024 05:13