StoryEditorOCM

kvaliteta je ključnaOvim jednostavnim postupkom doznajte kakvo se tlo nalazi u vašem vrtu

Piše Marin Kukoč, dipl. ing. agr.
1. prosinca 2017. - 09:43

Kvaliteta tla od iznimne je važnosti za uzgoj svog bilja. Tlo osigurava biljkama prostor za ukorjenjivanje, one iz njega crpe hranjive elemente nužne za izgradnju organske tvari, vodu, zrak.

Raznim tehnikama tla lošije kvalitete možemo popraviti kako bi bila pogodna za uzgoj raznih kultura.

Idealnim tlom smatramo ilovasto tlo stabilne mrvičaste strukture. Takvo je tlo bogato humusom, prozračno. Dobro zadržava vlagu i ima povoljan pH. U takvom su tlu povoljni uvjeti za razvoj mikroorganizama i ostalih organizama tla.

Kako bi mogli poduzeti korake za poboljšanje kvalitete tla, potrebno je odrediti kojem tipu tlo pripada. Postupak je jednostavan.

Uzmite šaku tla, dodajte nešto vode i gnječite u ruci. Od smjese napravite kuglicu. Zgnječite kuglicu između palca i kažiprsta dok ne dobijete traku. Koliko će traka izdržati prije no što pukne ovisi o tipu tla.

Ukoliko se čestice tla ne drže zajedno (nisu slijepljene) tlo je pjeskovito. Ukoliko se od tla da formirati kugla, ali ne i traka, tlo je pjeskovita ilovača.

Ako od tla možete napraviti traku dužu od 5 centimetra, prije no što pukne, tlo je ilovasto, a ako se traka da savinuti u prsten tlo je glinasto.

19. travanj 2024 20:16