StoryEditorOCM

ništa bez oprašivačaO cvijeću ovisi učinkovitost cijelog vrta: otkrivamo tajne uspješnog privlačenja kukaca

Piše Dom i dizajn
20. kolovoza 2017. - 17:17

Iako se mnogi boje pčela i osa, bez njih, ali i ostalih kukaca za razmnožavanje ne bi bilo ni plodova na gredicama. Dom i dizajn savjetuje kojim bojama i mirisima možete privući oprašivače biljaka.

Cvijeće u vrtu ima puno značajniju ulogu nego što mu se pripisuje, a jedna od najvažnijih je da privuče kukce oprašivače koji će oploditi povrće kao što su tikvice, rajčice, krastavci ili paprike. 

Zapravo cvjetna glava isključivo je dizajnirana da svojim izgledom, mirisom ili hranom privuče zujave letjelice poput pčela ili osa koje su ujedno i jedni od glavnih oprašivača u prirodi.

OPLODNJA

Oprašivanje je proces kojim se polen prenosi s jedne biljke na drugu te na taj način dolazi do spolnog razmnožavanja. 

Neke skupine biljaka u tu svrhu koriste vjetar, no za vrtlare važnije su one koje koriste insekte jer upravo su oni potrebni ako želimo da se balkonska gredica ispuni predivnim plodovima paprike.

Cvijet paprike je, naime, dvospolan, a to znači da luči i nektar i pelud. 

Kod izostanka oprašivača dolazi do nepotpune oplodnje, pa razvoj ploda nakon cvatnje počinje kasnije i neće imati dovoljno vremena da se razvije. Čak je i broj sjemenki bitno reduciran.

Zapamtite da je većina povrća koja se nalazi na policama supermarketa uzgajana u zatvorenom prostoru (stakleniku/plasteniku), pa su poljoprivrednici primorani kupovati i postavljati košnice s bumbarima, jer u suprotnom ne bi imali plodove.

Ovakav svijet kakav poznajemo bez kukaca oprašivača bio bi potpuno nezamisliv, a više od stotinu biljnih vrsta jednostavno bi nestalo. 

To što mi mislimo da je cvijet lijep ili nije potpuno je nevažno, a prava svrha zvuči puno dramatičnije - opstanak vrste temeljen na koevoluciji biljnog i životinjskog svijeta.



CVATNJA

Biljke koje ovise o kukcima za razmnožavanje bogate su nektarom i peludom, često ih zovemo medonosnim, a ako postignemo kontinuiranu cvatnju kroz cijelu sezonu, prisutnost kukaca u vrtu je zagarantirana.

Prilikom sadnje cvijeća u vrtu ili na balkonu dobro je na trenutak razmisliti o sljedećim činjenicama:

- iako možemo slobodno kombinirati boje po vlastitom osjećaju, trebamo uzeti u obzir da pčele više privlači cvijeće plave, ljubičaste, bijele i žute boje.

- ako postoji prostor, posadite cvijeće u više grupa kako biste povećali veći broj različitih oprašivača.

Bioraznolikost je ključ za bujanje života, a osim domaćih pčela, u vrtu će svoje mjesto naći i drugi insekti - parazitske ose, leptiri, muhe cvjetare, pčelolika muha, bumbari, ose zemljarice, bubamare i još puno, puno više kukaca koji aktivno sudjeluju u oprašivanju, ali i čuvanju povrća od nametnika.

ISTRAŽIVANJE - Lokalne pčele više vole domaće biljke

Važno je upozoriti da u rasadnicama zbog male potražnje i ne postoji velik izbor domaćih (autohtonih) jednogodišnjih i višegodišnjih biljaka za kreiranje cvjetne oaze. 

Prema istraživanjima, lokalne pčele više će posjećivati domaće biljke nego egzotične, zato je možda najbolje krenuti sa sjetvom sjemena nabavljenog u vrtovima koji njeguju bioraznolikost.

JEDNOGODIŠNJE BILJKE KOJE VOLE PČELE

Borač (Borago officinalis)

Prelijepi plavi zvjezdoliki cvjetići koji krase ovu biljku ne samo da privlače kukce već su i jestivi za čovjeka i imaju okus sličan krastavcu. Dovoljno je baciti sjemenke na sunčano mjesto i godinama će se sam zasijavati, baš kao i suncokret.

Suncokret (Helianthus annuus)

Dojmljivi zbog svoje visine, neke vrste mogu narasti i do 4 metra, a s golemim žutim cvjetovima suncokreti su pravi mamci za pčele i bumbare. Ujedno zbog jestivih sjemenki privlačni su pticama, poput sjenica koje će vrlo rado provesti popodne u vašem vrtu hraneći se nutritivno bogatom hranom. 



To je biljka koja voli sunčane pozicije, ali i vodu, jednostavna je za uzgoj i otporna na bolesti. Ovi divovi mogu se uzgajati u teglama i najbolje je uzgoj početi direktnom sjetvom.

Uresnica (Cosmos bipinnatus)

Od svih navedenih cosmos je možda jedan od najljepših cvjetova koji će krasiti balkonsku gredicu cijelog ljeta sve do prvog mraza. Cvate u raznim nijansama, od bijele do tamnocrvene boje, a pčelama je posebno draga roza boja. Uspješno se sam zasijava i traži minimum brige.

VIŠEGODIŠNJE BILJKE I TRAJNICE KOJE VOLE KUKCI OPRAŠIVAČI

Gailardija (Gaillardia)

Cvijet je predivna kombinacija crvene i žute boje i cvast će cijelo ljeto ako se redovito skidaju ocvali cvjetovi. Postoje jednogodišnje i višegodišnje vrste, a najčešća je vrsta Gaillardia x grandiflora koja je nastala križanjem višegodišnje Gaillardie aristata višeg rasta s nešto nižom jednogodišnjom Gaillardiom pulchella. Jednostavno se uzgaja na sunčanom mjestu, odlično podnosi sušu, zato i voli dobro drenirano tlo.

Echinacea

Prelijepi cvjetovi echinaceae privlačni su pčelama i leptirima te mogu trajati u vrtu sve do jeseni. Inače, biljka je poznata i po svojim ljekovitim moćima, i to vrste Echinacea purpurea, Echinacea angustifolia i Echinacea pallida. 

Ako se uzgaja iz sjemena, treba znati da neće procvasti prve godine već se razviti mali grmić. Nije posebno zahtjevna što se tiče uzgoja.

Žuti stolisnik (Achillea filipendulina)

Zanimljiva trajnica velikih jarkožutih cvijetova koja može rasti na lošoj zemlji i dobro podnosi sušu. Iako je običan bijeli stolisnik ljekovit, ova vrsta nije, no zato je izvrsna za privlačenje oprašivača u vrt jer cvate od lipnja do rujna. 

Prilikom sadnje treba imati na umu da naraste prilično visoko, u vrijeme cvatnje čak i do 1,5 metara u visinu.

Rozi stolisnik (Achillea millefolium)

Otporna trajnica koja će svojim roza cvjetovima zabljesnuti u urbanoj zelenoj oazi. Nektar biljke privlači leptire i druge zujalice. Jednostavna je za uzgoj, podnosi sušu, sunčana mjesta i dobro drenirano tlo, piše Dom i dizajn.

18. travanj 2024 18:38