StoryEditorOCM

normalna pojavaListovi rajčice se uvijaju? Ovo su najčešći razlozi

Piše Maslina, Agroportal
12. svibnja 2017. - 15:17
berba_rajcice1-300707

Prilikom dolaska toplijih dana i nešto većih dnevnih temperatura često dolazi do uvijanja donjih djelova rajčice.

Postavlja se, međutim, pitanje o čemu se tu radi?

Kako piše Agroportal, prije svega, treba znati da navedenu pojavu ne prouzrokuju lisne uši jer one dovode do uvijanja prvenstveno mlađeg lišća na kojem se vrlo lako i uočavaju. 

Stoga treba znati da je riječ o manje-više normalnoj pojavi kojom biljka u cilju smanjenja gubitka vode smanjuje i samu transpiracijsku površinu uvijanjem listova. 

Osim toga, navedena pojava se često može zamijetiti u uvjetima uzgoja rajčice s nereguliranim navodnjavanjem, odnosno, u slučajevima nedostatnog zalijevanja.

Novija istraživanje pokazuju i kako uvijanje donjih listova potiče visoka koncentracija soli u zemljištu, a koja je uvjetovana nekontroliranom i prekomjernom gnojidbom. 

Iako to mnogi proizvođači povrća zanemaruju, ozbiljna istraživanja pokazuju i da se uvijanje donjih listova rajčice često pojavljuje na parcelama koja se opetovano iz godine u godinu zalijevaju, odnosno, navodnjavaju kloriranom vodom.

I na kraju, uvijek opasni crveni pauk može prouzročiti slične simptome, s tom razlikom da se njegovi «tragovi» vrlo lako raspoznaju.

24. travanj 2024 13:53