StoryEditorOCM

prva proljetna lekcijaI vi možete uzgojiti ove zdrave zalogaje: mikro-povrće se zbog visokog sadržaja hranjivih tvari, vitamina, minerala i vlakana smatra superhranom

14. ožujka 2019. - 14:25
toamto

Tijekom zimskih mjeseci donekle nam je bilo uskraćeno konzumiranje svježeg povrća, koje bi nam obiljem vitamina i minerala jačalo zdravlje i imunitet. Jedno od rješenja da kvalitetno nadoknadimo taj deficit u prehrani jest da na vlastitom prozoru sami uzgojimo mikro-povrće i pri tome budemo sigurni da nije ničim zagađeno.

To bi ljubiteljima vrtlarenja i i uzgajivačima cvijeća mogla biti i prva proljetna lekcija, koja se može uspješno svladati uz samo malo truda i dobre volje. Uostalom, vjerojatno imate malo iskustva sa sadnjom uskrsne pšenice, koja uvijek dobro naraste kad se držite pravila.

Mikro-povrće je u biti mladi oblik povrća i ljekovitog bilja koje se zbog visokog sadržaja hranjivih tvari, vitamina, minerala i vlakana smatra superhranom. Ove lijepe mini povrtnice, premda malene veličinom, pravi su koncentrati hranjivih tvari.

Istraživanja su pokazala da su bogate vitaminima C, E i K, luteinom i beta karotenom, točnije, da ih sadrže 40 puta više od zrelih listova istih biljaka. U razdoblju od samo jednog tjedna do mjesec dana, što, naravno, ovisi o vrsti, kod kuće u zemlji ili na posebnim podlogama za uzgoj možemo uzgojiti od dva do pet centimetara visoko povrće koje možete u malim količinama dodavati jelima kao što su salate, juhe, sendviči... itd. Ako ih ostavite da i dalje rastu, mogu se razviti i u odrasle biljke.

Kao kod njihovih odraslih "kolega", razine hranjivih tvari variraju u širokom rasponu. Naravno, zrelo povrće nikada ne može biti zamijenjeno, jer pruža dovoljnu količinu vlakana koja su nam prijeko potrebna za zdravu probavu, ali mikro-povrće ispunjava sve ostale praznine u našim prehrambenim potrebama.

Intenzivniji okus

Na okus mikro-povrća trebate se malo priviknuti jer je mnogo intenzivniji u usporedbi s "odraslim" povrćem, ali je svakako vrlo zdrav dodatak koji mnoga jela čini istodobno privlačnijima i aromatičnijima. Mikro-povrće nije novi koncept, ali je osamdesetih godina prošlog stoljeća postalo popularno otkako su ga počeli uzgajati i uvrštavati u svoja jela svi bolji restorani u San Franciscu, u Kaliforniji, a danas, zahvaljujući spomenutim kvalitetama, mikro-povrće prodire i u našu domaću kuhinju i sve je prisutnije na kuhinjskim prozorima.

Da biste lakše dočekali proljeće i obilje svježeg mladog povrća, već danas se možete odlučiti za uzgoj vlastitog mikro-povrća. Odaberite vrste koje želite konzumirati uz svoja omiljena jela koja će postati još zdravija. Najviše hranjivih tvari sadrže mikro-biljčice intenzivnih boja.

Zamislite brokulu, kupus, cvjetaču, repu, rotkvicu, izdanke graška, bebi rukolu, bosiljak, pšeničnu travu, suncokret.... i mnoge druge, kojima je potrebno samo tjedan dana prije nego što narastu za žetvu. To je svježina nadohvat ruke. Sjeme mora biti ekološko ili ne smije biti tretirano zaštitnim premazima.

Od prvotno dostupnih mini verzija rukole, bosiljka, repe i kelja, taj je broj sada narastao na više od 25 sorti. Uzmite samo za primjer mini purpurnu rotkvicu, koja će biti spremna za berbu u samo šest dana, a okus će joj biti intenzivan poput začinske rotkvice!

Za uzgoj vam treba sasvim malo prostora, ali je nužno da mjesto na kojem planirate mini povrtnjak bude izloženo svjetlu. Odlična lokacija može biti prozorska polica ili neki prostor u blizini prozora, ali u blizini ne smiju biti uređaji za grijanje. Uzmite plitke posudice za sadnju i napunite ih supstratom ili podlogom koja dobro zadržava vlagu. Tu ćete podlogu prije nego što posijete sjeme dobro navlažiti vodom, s tim da kod uzgoja mikro-povrća dodavanje vode ne smije biti preobilno jer mlade biljčice crpe hranjive sastojke iz sjemena.

Budite pažljivi

Komplete za uzgoj mikro-povrća možete kupiti u svim specijaliziranim prodavaonicama povrća, a treba vam samo pladanj za sjetvu i jastučić od vulkanske stijene ili kamene vune. Obično uz to dobijete i sjemenke, ali provjerite da nisu tretirane nikakvom zaštitom.

Trošak možete donekle smanjiti i koristeći improvizirane posudice, recimo plastične čašice od jogurta ili neke druge lončiće, plastične zdjele za spremanje hrane, koje morate na dnu probušiti, ali i cvjetne lončiće koje imate na zalihi. Ako odaberete plastične posude za spremanje hrane, njihov poklopac možete iskoristiti kao podlogu za lončiće.

Prilikom sadnje treba obratiti pozornost na čistoću i sav posao obavljati čistim rukama ili koristiti rukavice. Treba sijati tako da se sjemenke gusto polažu na podlogu ili na supstrat, a poželjno je, ali ne i nužno, da ih nekoliko sati prije sadnje namačete u vodi.

Ako sijemo povrće direktno na podlogu, sjemenke treba nježno utisnuti u nju i zatim ih poprskati ili zaliti vodom, što treba činiti i do dva puta dnevno u vrijeme klijanja, koje traje od tri do sedam dana, ovisno o vrsti povrća.

Ako sijemo u zemlju, u posudu naspemo otprilike tri centimetra zemlje, a zatim rasporedimo sjemenke koje pokrijemo dodatnim slojem zemlje debljine oko pola centimetra. Konačno, podlogu poravnamo i poprskamo vodom. Posuda se može prekriti folijom za hranu, jer time osiguravamo zadržavanje vode u podlozi i optimalne uvjete klijanja.

Mikro-biljke najprije će razviti sitne klice s listićima, a kad ugledamo prve prave listove, možemo ih čistim škarama rezati neposredno iznad korijena, oplahnuti vodom i sirove dodavati različitim jelima. Nakon konačne berbe, jastučiće samo zamijenimo novima i postupak ponavljamo dok god nam uzgoj vlastitog mikro-povrća ne prijeđe u naviku jer svaka dva tjedna možemo sebi priuštiti novu berbu.

Mikro-povrće bit će posebna atrakcija za one koji vole više šarenih zalogaja na velikim tanjurima, a serviranje takvih obroka kuhari su danas doveli do savršenstva. Naravno, ovo nije opcija za one koji imaju izrazito dobar apetit.

 

22. travanj 2024 14:05