POVRTNJAK
Sije se: cikla, mrkva, peršin, radič, šparoga
Sadi se: artičoka, kelj, kupus, salata, krumpir
RADOVI U POVRTNJAKU
Obrada terena za proljetnu sjetvu
Pri obradi pjeskovitim tlima dodajemo treset u količini od 30 do 50 kg na svakih 100 kvadrata, dok teška, glinena tla popravljamo dodavanjem riječnog pijeska u količini od 2-3 kubna metra na svakih 100 kvadrata.
Usporedo s korigiranjem tla, obavljamo i predsjetvenu gnojidbu dodavanjem organskih i mineralnih gnojiva, i to zrelog stajnjaka (45-50 kg/100 kvadrata) te kompleksnog mineralnog gnojiva (NPK), formulacija 10-30-20, odnosno 8-26-26, u količini od 50-60 grama po četvornome metru. Ako koristite peletirano stajsko gnojivo, količina koja se primjenjuje iznosi 1/7 količine svježeg (zrelog) stajskog gnoja.
Nakon toga slijedi obrada do dubine od oko 25 centimetara.
CVIJEĆE, UKRASNO DRVEĆE I GRMLJE
- sadnja trajnica jesenske cvatnje
- razmnožavanje pelargonije reznicama
Orezivanje ruža
U proljeće, čim temperature zraka porastu i vremenske nam prilike to omoguće, krećemo s rezidbom ruža. Najpovoljniji je trenutak za to kad krenu prvi izboji. Redovito orezivanje ruža vrlo je važna radnja radi obuzdavanja njihova rasta i poticanja cvatnje.
Ako se u vegetaciji ruža previše razraste, i tada možete blagim rezom ukloniti sve one izboje koji vam smetaju, primjerice pri prolasku i slično.
Važno je napomenuti da je sve odrezane grančice na kojima primijetite znakove bolesti potrebno spaliti kako bi se spriječilo njihovo širenje.
Prva proljetna prihrana ukrasnog bilja
Krajem ožujka prihranite biljke u vrtu i na balkonu. Koristite kompleksna mineralna gnojiva (NPK) koja će omogućiti normalnu opskrbljenost biljaka prijeko potrebnim hranjivima. S obzirom na to da neke vrste preferiraju npr. kisela tla, idealno je kod njihove prihrane koristiti gnojiva koja su sadržajem hranjiva prilagođena upravo vrstama koje rastu na takvim tlima. Zato, ako imate mogućnost, nabavite specijalna gnojiva za ruže, rododendrone, crnogoricu...
Vrlo je važno mineralna gnojiva primijeniti na početku vegetacije, budući da će tako biti u potpunosti iskorištena. Biljka nije u mogućnosti iskoristiti prerano dodana gnojiva, pa se djelovanjem atmosferilija ispiru iz tla i tako postaju biljci nepristupačna.
Sjetva jednogodišnjeg cvijeća
U toplijem klimatu sa sjetvom je trebalo započeti još krajem veljače kako bi se biljčice potpuno razvile do kraja travnja, kad ih sadimo na stalno mjesto. Međutim, još uvijek stignete. Neke je vrste moguće posijati direktno na gredicu, primjerice suncokret, neven, sadarku, pa je sredina travnja, kad temperature porastu, idealno vrijeme za direktnu sjetvu.
Sadnja lukovica ljetne cvatnje (gladiola, ljiljan, dalija, frezija, ranunkulusa)
Dubina na koju se lukovice sade ovisna je o vrsti, veličini lukovice i tipu tla. Općenito je pravilo da se lukovica sadi na dubinu koja je oko dva do tri puta veća od visine lukovice. U lakšim, pjeskovitim tlima lukovice se sade nešto dublje, a u teškim, glinastim tlima pliće.
Orezivanje živice
Tijekom proljeća i ljeta (od travnja do rujna) potrebno je dva do pet podrezivanja živice, kako bi postala gušća. Pri ovom šišanju samo se otkidaju vrhovi novoizraslih izboja, od kojih će opet svaki potjerati nekoliko novih. Već odrasla živica šiša se po potrebi, ovisno o sorti, nekoliko puta godišnje. Kako se ne bi previše razrasla, pri svakom šišanju živica se reže na nekih 0,5 cm više nego što su izboji prethodni put šišani.
TRAVNJACI
Valjanje travnjaka izrazito je važno kako bi se ispravila sva eventualna uzdignuća koja su nastala tijekom zime. U proljeće obavljamo i prozračivanje travnjaka. Na manjim površinama činimo to običnim vilama, ubadanjem do dubine od 10-ak cm, svakih 30-40 cm. Na većim površinama koristimo specijalne valjke sa šiljcima koji, usporedo s prozračivanjem, mogu aplicirati i mineralna gnojiva.
U travnju je potrebno obaviti i prvu prihranu travnjaka, i to gnojivima koji u svojoj formulaciji imaju veći udjel dušika u odnosu na fosfor i kalij.
Naravno, proljeće je idealno i za zasijavanje novih travnatih površina.
Učestalost košnji povećava se od travnja, pogotovo ako je vrijeme toplo, pa će tako košnju trebati obavljati svakih 10-15 dana.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....