StoryEditorOCM

PROLJETNO BUJANJEPreporuka za najbolje suzbijanje korova u vinogradima i voćnjacima

Piše I. Č.
30. ožujka 2022. - 15:00

Na početku proljeća, kada temperature naglo porastu i meteorološke prilike se stabiliziraju, vegetacija u vinogradima i voćnjacima počinje bujati.

Iz tog istog "zimskog sna" bude se i korovi.

Suzbijanje korova počinje samom obradom tla poljodjelskim alatima ili kultivatorima. U nekim slučajevima mali razmaci u vinogradima, ali i nepristupačni ili neravni položaji, mogu uvelike otežati obradu tla. Osim toga, korovi koji se uništavaju okopavanjem ili kultivacijom vrlo brzo se obnavljaju, pa učinak obrade ne traje dugo. Ovakav mehanički način uništavanja često nije dovoljan da bi se vinogradi, voćnjaci i maslinici u potpunosti očistili od korova, pa je potrebno tijekom godine u nasadima upotrijebiti i herbicide.

Suzbijanje je nužna mjera za osiguranje maksimalnog uroda i kvalitetnoga grožđa.

Korovi su najveći konkurenti svim kulturnim biljkama, tako i lozi, u nadmetanju za prostor, svjetlo, hraniva i vodu.

CHROMOS AGRO PREPORUKA:

Suzbijanje korova prije nicanja

U prošlim sezonama odličan rezultat u suzbijanju korova prije nicanja u vinogradima, voćnjacima i maslinicima postignuti su korištenjem zemljišnog herbicida STOMP® AQUA.

STOMP® AQUA je selektivni kontaktni i zemljišni herbicid na osnovi 455 g/l pendimetalina. Primjenjuje se prije nicanja. Namijenjen je suzbijanju jednogodišnjih uskolisnih korova te smanjenju zakorovljenosti jednogodišnjim širokolisnim korovima. Djeluje na sjemenske korove koji još nisu niknuli, pa tako možemo produljiti vrijeme u kojem će vinogradi, voćnjaci i maslinici biti slobodni od korova.

CHROMOS AGRO PREPORUKA:

Suzbijanje korova nakon nicanja

HERKULES® je jedan od najkvalitetnijih, najstarijih i najprodavanijih sistemičnih neselektivnih herbicida – arboricida na bazi glifosata.

Koristi se za suzbijanje jednogodišnjih i višegodišnjih uskolisnih širokolisnih korova, zeljastih te drvenastih korova s dubokim korijenom.

HERKULES® se koristi u vinogradima, voćnjacima, na nepoljoprivrednim površinama te strništima.

Biljke ga brzo upijaju preko lista i ostalih zelenih dijelova te ga sokovima prenose u korijen i rizome. U prvih 48 sati nakon tretiranja biljka korova usvaja najveći dio sredstva. U vrijeme primjene korovi moraju biti dobro razvijeni, imati veliku lisnu masu, odnosno da su visine 15 do 40 cm, kako bi se omogućilo maksimalno upijanje sredstva.

HERKULES® se u dodiru s tlom veže na čestice tla, a djelovanjem mikroorganizama brzo se razgradi na vodu, dušik, fosfor i CO2. Zbog toga na biljke ne djeluje preko tla i korijenova sustava.

Prvi simptomi djelovanja na biljke korova uočavaju se u promjeni boje, jer biljke poprimaju crvenu ili žutu boju. Nakon sedam dana osuše se jednogodišnji korovi, a višegodišnji s dubokim korijenovim sustavom za dva do tri tjedna.

Kod kemijskog suzbijanja korova u vinogradima, prije svega trebamo voditi računa o tome primjenjujemo li herbicide u mladim ili starijim nasadima vinove loze.

Ako se radi o mladom vinogradu, primjena herbicida je ograničena jer kora vinove loze još nije dozrela pa može doći do pojave fitotoksičnosti.

U nasadima vinove loze starim više od četiri godine primjena herbicida je olakšana jer kora na trsu više nije zelena i biljka nije u mogućnosti apsorbirati sredstvo zbog čega ne dolazi do neželjenih posljedica. Također, primjenjivati se smije u voćnjacima starijim od dvije godine.

Ipak, prije same aplikacije herbicida potrebno je odstraniti sve mladice koje izbijaju iz panja, a tretiranje treba obaviti po lijepom i mirnom vremenu bez vjetra, kako ne bi došlo do zanošenja sredstva.

Chromos Agro

Ante Grubišić, dipl.ing.agr., mob. 098/335 702, besplatni telefon 080046746, www.chromos-agro.hr

Ovaj članak je savjetodavnoga karaktera.

Prije primjene pripravka pažljivo pročitajte uputu za uporabu priloženu uz proizvod.

24. travanj 2024 03:31