StoryEditorOCM

PROLJEĆE NA VRATIMANedostaje vam vaš vrt? Krenite s pripremama i već sada posadite brokulu, salatu, poriluk, rotkvicu, ciklu, grašak, špinat... A tu su i opcije za prave znalce

Piše Dom i dizajn
14. ožujka 2022. - 11:55

U kasno ljeto ili kasnu zimu, možda mislite da vaš povrtnjak više ne služi ničemu, ali ako živite u blagoj klimi, možete nastaviti proizvoditi svježe povrće čak i kada je vani prilično hladno.

Povrtnjak u hladnoj sezoni ispunjen je biljkama koje preferiraju hladnije temperature i tlo prikladno za jesen i proljeće. Neke čak daju sve od sebe čak i kad ima mraza. Za većinu ljudi povrće za hladnu sezonu ono je koje sadite dok je ljeto na odlasku - ili početkom godine, kada jednostavno jedva čekate da se vratite u vrt.

Pitate se koje povrće možete saditi u kasnu zimu i u kasno ljeto za žetvu u jesen i proljeće? Postoji više opcija nego što mislite, piše Dom i dizajn.

Popularne kulture za sadnju u kasnu zimu i ljeto su: cikla, brokula, kupus, mrkva, blitva, kelj, zelena salata, poriluk, grašak, rotkvica i špinat.

Za znalce: rikola, prokulice, cvjetača, celer, kineski kupus, endivija, komorač, češnjak, luk, pastrnjak, zelena salata i repa.

Neki usjevi u hladnoj sezoni uključuju čak i šparoge, krumpir i rabarbaru. Da, često se misli da im više odgovara uzgoj ljeti, ali više vole hladnije temperature proljeća i jeseni.

Provjerite temperature

Iako usjevi u hladnoj sezoni mogu podnijeti čak i mraz, morat ćete obratiti pažnju na temperaturu zraka i tla kako biste maksimalno iskoristili svoj vrt. To znači sadnju dovoljno rano u jesen kako bi se omogućilo biljkama da dosegnu zrelost prije nego što krenu jaki mrazevi ili dnevna temperatura padne prenisko (obično ispod 12,8 stupnjeva Celzija).

U kasnu zimu ćete morati poduzeti suprotan pristup, čekajući na sadnju dok temperatura zraka i tla ne budu dovoljno topla da biljke mogu napredovati.

Razmislite o zaštitnom okviru

Zaštitni okviri omogućuju vam da uzgojite povrće ranije u sezoni i održavate proizvodnju usjeva kroz cijelu sezonu. Dostupni su komercijalno, ali možete napraviti i svoje. Pripazite da pravilno postavite okvir kako biste omogućili ventilaciju. Ako želite saditi izravno u vrtu, jednostavno postavite okvir oko biljaka i uklonite kada se temperatura zraka zagrije.

image
Ilustracija/Shutterstock

Zeleno povrće

Zelena salata i ostalo zelje brzo će proklijati i postati gorko ljeti, posadite ih u proljeće i ranu jesen i tjednima ćete uživati u svježim darovima iz vrta za ukusne salate i sendviče.

Hladne biljke

Neko povrće koje uspijeva u hladnoj sezoni može čak prijeći granicu i preživjeti kao zimsko povrće. Kelj može preživjeti sve dok temperatura ne dosegne točku smrzavanja, a može čak preživjeti i snieg.

Korijenski usjevi

Započnite brzo sazrijevanje korijenskih usjeva, kao što su mrkva i cikla, naravno, rano u sezoni, ali ih također posadite krajem ljeta kako bi ih bilo i na jesen. I jedno i drugo može biti iznimno produktivno ako imate jedan veliki usjev, stoga samo planirajte uzastopno sijati male redove. Na taj ćete način uvijek imati nešto spremno.

Brokula

Postoji razlog zašto je brokula favorit u jesen i zimu u trgovinama; može podnijeti niže temperature. Svaki član obitelji kupusnjača dobar je izbor za vrt kada temperature padnu.

image
Ilustracija/Shutterstock

Sadi u visinu

Grašak dugo se smatra vjesnikom proljeća. Počnite ga saditi rano; možete koristiti iste nosače kasnije ljeti za podupiranje graha, a zatim ponovno dobiti posljednju berbu graška tijekom jeseni.

Vratite uslugu svome vrtu

Popunite prazna mjesta u svom vrtu pokrovnim usjevom. Iako možete na kraju imati više graha nego što znate što ćete s njim, to je ideja. Ovi usjevi se ne uzgajaju za hranu; umjesto toga, oni se obrađuju ili ukopavaju u tlo kao dopune. Dostupne su brojne mogućnosti. Mahunarke, grah i djetelina, pomažu u dodavanju dušika u tlo; trave dodaju organsku tvar.

18. travanj 2024 11:47