StoryEditorOCM

VOLIMO ZELENOKoje biljke je najbolje imati u kuhinji, kako ih njegovati i gdje ih držati? Imamo puno dobrih savjeta

Piše Posadisam.com
28. siječnja 2025. - 17:58

Kuhinja je prostorija u kojoj mnogi provode veći dio dana pa je u kuhinjama lijepo imati barem poneku biljku, piše portal Posadi sam. Umirujuća zelena boja unijet će živost u svaku kuhinju, omekšavajući hladne plohe kuhinjskih elemenata.

Biljke u kuhinji, pogotovo začinske, vrlo su i korisne u pripremi jela. Danas je začinsko bilje moguće kupiti u svakoj većoj trgovini prehrambenim proizvodima.

U kuhinji će neke vrste pronaći idealne uvjete za preživljavanje, ali ipak treba napomenuti kako to ipak nije uvijek idealno mjesto za uzgoj biljaka. Temperatura je uglavnom uvijek ugodna, kao i vlažnost zraka.

Idealno mjesto za smještaj bilja u kuhinji jest kuhinjski prozor, na kojem mjesto mogu pronaći raznovrsne biljke, počevši od afričke ljubice, razne lukovičaste vrste, begonija, vodenika ili scindapsus. I samo nekoliko grana običnog bršljana koji se ukorjenjuje u čaši vode može biti lijep ukras kuhinji.

Izbor biljaka za kuhinju ipak je bolje ograničiti na manje zahtjevne vrste, dok će one dekorativnije poput palmi svoje mjesto pronaći u reprezentativnim dnevnim sobama.

Začinsko bilje – ukrasno i iskoristivo

Dekorativno, ali i nadasve korisne mogu biti u ukrasnim posudama posađene neke začinske biljke, primjerice vlasac, peršin, bosiljak.

U kuhinji, kroz koju gotovo uvijek vlada nekakva gužva treba izbjegavati postavljanje posuda na pod, budući da bi tu mogle ometati nesmetan prolaz, a i biljkama ne bi prijalo neprestano doticanje.

Bolje je biljke smjestiti na police, u žičane mreže koje se vješaju na zid ili na neki od elemenata.

Ono o čemu treba voditi računa jest kako mnoga kuhinjska pomagala zrače toplinom, pa tako treba izbjegavati postavljanje biljaka u blizini štednjaka, peći, tostera i slično.

Kako se kuhanjem oslobađaju i velike količine masnih para, iste će se prilijepiti uz površinu lista, pogotovo onog većeg. Zato je bilje u kuhinji potrebno redovito brisati vlažnom krpom, kako bi se masni sloj uklonio s lista, a biljci omogućilo nesmetano disanje, kroz pore lista, piše Posadi sam.

image
Shutterstock
17. veljača 2025 10:35