StoryEditorOCM

korisni savjetiBajkoviti balkoni i prozori radosti do jeseni

Piše PROMO
22. travnja 2022. - 13:21

Sadnja u posude, balkonska korita i lonce sa sezonskim biljkama, zadatak je koji se obavlja u rano proljeće.

Želimo li biti zadovoljni s odabranim balkonskim biljkama sve od proljeća do kasne jeseni moramo se dobro pripremiti. Provjerimo, imamo li dovoljno velika korita, kantu za zalijevanje i krenite u kupnju pažljivo odabranih biljaka, kvalitetnog supstrata i odgovarajućeg gnojiva.

image

Lisnato i cvjetajuće za što bolji efekt

Većina biljaka voli sunce. Možemo postaviti ljubiteljice sunca i na položaj gdje ima manje sunčevih zraka, ali tada će manje cvjetati. Biljke koje vole sjenovite položaje postavljene na sunčane pozicije lako će dobiti ožegotine i tako propadaju.

A, listovi otkrivaju...

- Srebrni, plavi, sivi listovi su zaštićeni i žele puno sunca (kadulja, lavanda, ružmarin, dihondra, afričko smilje)

- Mesnati sočni listovi, sukulenti, akumuliraju vodu u lišću i rastu na suhom i vrućem mjestu (sedumi, agave)

- Vodeni, nježni i svijetli listovi poželjni su u sjeni ostalih biljaka (fuksije, gomolja begonije)

- Šareni listovi s manje klorofila traže svijetlo mjesto bez direktnog sunca (bršljan, slezina, hipoest, kaladij)

image

Zaboravljeni Convolvus

Radi jednostavnijeg kombiniranja, svaku odabranu biljku možemo svrstati u jednu od 3 kategorije dizajna sadnje: vodeće biljke, biljke za strukturu, travnate ili viseće biljke. Uz pravu kombinaciju sve tri, svaka sadnja će biti uspješna.

Trendovi balkonskih biljka diktiraju

Multifunkcionalnu korist - ne samo za užitak, povrće, voće, začinsko bilje. Zatim su tu lisnate i cvjetne biljke zajedno s mnogo malih cvjetova, a uvijek možemo koristiti retro biljke poput koprive, fuksije, pelargonija, karanfila, begonija, dipladenija…

Svake godine upoznajemo nove biljke i nove sorte biljaka za balkone i kombinacije istih. Ipak, mnogi su još uvijek vjerni klasici i isprobanoj kombinaciji biljaka.

image

Moderne boje za svježe pročelje kuće

Lisnati nasadi (šarenim lišćem postižu učinak cvjetova) su zahvalna kombinacija jer nije potrebno uklanjati cvijeće, ništa ne otpada, brzo se obraste. Odlične biljke za to su ukrasne koprive, slatki krumpir- ukrasni batat, tradescan, djetelina, trava, origano, kadulja…

Tlo je ključno za zdrav razvoj i rast biljaka. Za balkonske biljke izaberemo visokokvalitetnu 5-komponentnu zemlju Plantella Balkonia. S najkvalitetnijim humusnim tresetom i zelenim kompostom pruža biljkama ORGANSKU PREHRANU. Odmah djeluje sa svim potrebnim mineralima i hranjivim tvarima, UČINAK JE DUGOTRAJAN. S BIO-vlaknima zadržava se voda i hranjive tvari u području korijena kako bi biljkama bili lako dostupni. Uz dodatak guana, biljkama omogućuje bolji rast i razvoj. Uz aktivatore cvatnje, biljkama se potiče razvoj više cvjetnih pupoljaka, povećavajući na taj način cvjetanje ili lisnatost cvijeća.

Gnojivo se može dodati u vodu za zalijevanje ili prskanjem lišća. Redovita gnojidba tekućim gnojivom za balkonske biljke Plantella Cvet s dodatkom 11 vitamina, morskim algama i aktivatorima cvatnje podržava bujno i dugo cvjetanje. Doziranje je 7,5ml na 1 l vode, a doziranje je jednostavno s poklopcem u obliku mjerice.

Ako sa svojim balkonskim sadnjama i kombinacijama želite biti zadovoljni tijekom cijele sezone,morate se primjereno pripremiti.

Savjeti i ideje, prikupljeni su u vodiču Najljepše balkonske kombinacije. Velika su pomoć u planiranju, jer su u njemu Plantelllini stručnjaci saželi praktične upute o odabiru biljaka, njihovom kombiniranju i ključnim dodacima te proizvodima koji balkon ili terasu mogu pretvoriti u najomiljeniji prostor vašeg stana, i to tijekom cijelog ljeta.

Preuzmite svoj besplatni vodič:

Najljepše balkonske kombinacije https://plantella.hr/vodici-za-vrtlarenje/najljepse-kombinacije-balkosnkog-bilja-preuzmite-vodic/

Savjetujte se s nama 092 194 1694, info@plantella.hr

bacc. ing.agr. Milica Sekulić, savjetnik Plantella, Unichem Agro, plantella.hr

30. svibanj 2023 10:12