StoryEditorOCM

Cvatnja kao u proljećeNi stariji ne pamte da je klima ovoliko 'poludjela': Ako je ove godine dvaput rodilo, što možeš dogodine očekivati? Malo i ništa...

28. listopada 2017. - 21:22
Procvjetale jabuke u Katunima

Studeni je na vratima. Sprema se zimnica, doprema ogrjev, u pripremi je i skoro kolinje, a polje u Katunima u punom je cvatu.

Iznadprosječne temperature za ovaj dio godine, osim poljoprivrednicima, pogodovale su i voćkama koje su ocvale kao u proljeće.

Ako je u Vrgorcu tek ocvala pokoja grana, u Katunima na 250 metara nadmorske visine procvjetala su kompletna stabla jabuka.

Podivljala priroda: jagode rodile, kruške i šljive cvjetaju, a i vrapci se razmnožavaju!

Ako se ovakvi temperaturni šok i dalje nastavi, oko Božića bi mogli imati i drugi ovogodišnji prinos. Radi li se o retrovegetaciji, kao što tvrde stručnjaci, ili pak o nekakvoj drugoj pojavi, za starije mještane - zlo i naopako. Oni ne pamte da se ovako što ikada dogodilo.

Bilo je slučajeva da bi se u vrijeme toplog i sušnog ljeta ukazao pokoji cvijetak, ali da procvjeta cijelo stablo, to se ne pamti. Za njih je to loš predznak.

Sumnjaju da bi prinos iduće godine mogao podbaciti ili ga uopće neće ni biti. Jer ako je ove godine dvaput rodilo, što možeš dogodine očekivati, malo i ništa.

19. travanj 2024 16:56