StoryEditorOCM

Uspješna inicijativaMandarine same traže kupce: 'Trebalo nam je toliko godina da prihvatimo stvarnost, očekivali smo od nekog drugog da nam riješi probleme'

22. listopada 2018. - 20:11

U organizaciji nedavno formiranog povjerenstva za mandarine Dubrovačko-neretvanske županije, Ledare mreže Hrvatske i Udruge gradova Republike Hrvatske, uspješno je krenula realizacija inicijative samostalnog plasmana neretvanske mandarine na javnim površinama kojima upravljaju jedinice lokalne samouprave diljem Hrvatske.

Kako doznajemo, prve pošiljke mandarina ovaj tjedan su krenule u gradove Skradin, Drniš, Duga Resa te općine Orle i Nova Rača, dok je za idući tjedan u planu grad Dubrovnik, grad Kaštela te općine Novigrad, Selnica, Strahoninec i Štrigova.

U organizaciji su daljnje pošiljke za grad Novalju te općine: Jasenice, Zrinski Topolovac, Babina Greda, Nijemci, Cerna, Gradište, Erdut, Ernestinovo i Vrbovsko.

Inicijativa nailazi na rastući odaziv kako proizvođača, tako i jedinica lokalne samouprave u Hrvatskoj, a prijave su i dalje u tijeku, priopćili su iz Dubrovačko-,neretvanske županije. Osim toga i proizvođači se sami snalaze u prodaji mandarina.

– Ovogodišnja berba teče svojim uvjetovanim tijekom. Vremenske prilike nam idu i ne idu naruku. Zrioba je ubrzana pa za berbu dospijevaju već i kasnije sorte. Prije šest sezona, kada se pojavio problem plasmana za Rusiju, i godinu nakon toga, kada je EU (posredno i RH koja te godine ulazi u Uniju) uvela sankcije Rusiji, na izričito našu štetu, došlo je do propasti dotadašnjeg načina poljoprivredne proizvodnje u Neretvi – kazat će Stipe Vuletić, koji je uveo novinu u prodaji mandarina kroz sustav Mandarinet – mrežna prodaja mandarina na internetu.

– Ali, evo, trebalo nam je toliko godina da tu tešku stvarnost shvatimo i prihvatimo, jer smo očekivali od nekog drugog da nam riješi vlastite probleme kojima se nismo bavili dok je za to bilo vrijeme, a to je kraj 1990-ih i početak 2000-ih. Mi smo prije pet godina s ideje o izravnom plasmanu prešli na njezinu realizaciju i za nama su četiri sezone izravnih dostava po Zagrebu, Ljubljani, Grazu, Beču. Na taj način uspijevamo plasirati više od pola uroda, dok je ostatak osuđen na lokalne otkupe koji su nam svima u Neretvi bolna točka – zaključio je Stipe Vuletić.

18. travanj 2024 19:58