StoryEditorOCM

botanika i biokemijaKako voćke usvajaju minerale? Ovo su najznačajniji čimbenici u tom važnom fiziološkom procesu

Piše Maslina, Agroklub
16. listopada 2017. - 16:04

Najznačajniji čimbenici koji utječu na to kako će voćke usvojiti minerale tijekom prihrane su: temperatura, pH zemljišta i antagonističko ponašanje elemenata (blokiranje usvajanja), piše Agroklub.

Temperatura

Temperatura utječe na sve fiziološke i biokemijske procese kod voćaka, pa tako i na usvajanje iona. Pri temperaturi od 10°C do 12°C prvo se usvajaju ioni fosfora (P), zatim kalija (K), pa tek potom dušika (N) i kalcija (Ca).

"Tako je, na primjer, usvajanje kalija na temperaturi od 25°C tri do četiri puta veće nego na temperaturi od 13°C, za nitratni oblik dušika 14 puta, a za fosfor i kalcij četiri puta. Usvajanje prestaje na temperaturi preko 32°C", kaže dipl.ing voćarstva i vinogradarstva Mihajlo Žikić.

pH vrijednost zemljišta

Alkalna reakcija zemljišta je kada je vrijednost pH iznad sedam, a praćena je većim sadržajem kalcija i dovodi često do blokiranja usvajanja kalija, magnezija (Mg), bora (B), cinka (Zn), željeza (Fe) i mangana (Mn). Kisela zemljišta često oskudijevaju u kalciju i magneziju.

Antagonističko djelovanje elemenata

Ovo djelovanje predstavlja blokiranje usvajanja određenih elemenata, kada je drugi u višku. 

Izraženo antagonističko djelovanje imaju: N:P, N:K, K:Mg, Fe:Mn, Zn:Mg, i P:Zn.

Pored ovih faktora, na usvajanje i efikasnost mineralne ishrane utječu i način održavanja zemljišta, mikroflora, osigurana dovoljna količina vode, aeracija i drugo, piše Agroklub.

24. travanj 2024 14:08