StoryEditorOCM

slabiji urodDomovi i bolnice bez donacija: suša neće umanjiti količinu mandarina, ali hoće kvalitetu

5. rujna 2017. - 15:08

Više od tisuću tona mandarina bilo je planirano podijeliti ustanovama socijalne skrbi, udrugama, bolnicama i učeničkim domovima ove jeseni. Tolika je, naime, utvrđena kvota u okviru Mjera povlačenja sa tržišta mandarina i jabuka koje se provode zbog embarga ruskog tržišta a financira se sredstvima EU-a. Međutim, zbog manjeg uroda mandarina planirana kvota zasigurno neće biti ispunjena.

S obzirom na manji urod, pretpostavka je da neće biti interesa među proizvođačima za sudjelovanje u ovoj mjeri jer će bolju cijenu moći postići na tržnicama. Ovim se vodilo i resorno Ministarstvo poljoprivrede, koje je u suradnji s proizvođačima utvrdilo dodatnu količinu mandarina od 330 tona koje će se povući s tržišta i donirati, dok je za jabuku utvrđena dodatna kvota od 1670 tona.

Riječ je o zajedničkoj odluci savjeta koji uz stručne službe ministarstva čine i proizvođači koji su se, kako doznajemo, jednoglasno složili s ovakvim rasporedom količina mandarina i jabuka, jer su jabuke bolje rodile.

Naime, ove jeseni na plantažama prema prvim procjenama se očekuje urod od oko 35 tisuća tona, što je posljedica polarnih hladnoća u siječnju, koje su pogodile dolinu Neretve.

Procjenjuje se da je prošle godine urod na plantažama u Neretvi bio stotinjak tisuća tona, od čega je ubrano oko osamdeset tisuća tona, dok je ostalo propalo. Dakle riječ je o ekstremnom urodu koji se neće ponoviti u idućih pet godina.

Da bi se isplatilo proizvoditi mandarine, prosječna otkupna cijena ne bi trebala biti ispod 2,80 kuna. To se smatra donjom granicom rentabilnosti za proizvodnju ovoga voća. Ispod te cijene opada interes za proizvodnju i poljoprivrednik proizvodi čisti gubitak.

Upravo je toliko iznosila neto cijena po kilogramu mandarina za proizvođača i prošle je godine u uvjetima ekstremno velikih količina bila jedini oblik zarade za proizvođača. U strukturi cijene 0.19 eura plaća se kilogram ploda mandarina, 0,21 eura je kalibriranje, sortiranje i pakiranje, čemu se još dodaju troškovi transporta, koje također financira Europska unija.

Kada se sve zbroji, bruto cijena po kilogramu je 3,95 kuna, od čega se oduzmu svi troškovi i dolazimo do cijene od 2,80 kuna.

Mijodrag Kiridžija iz udruge "Mandarina" nada se da će kvota za slobodnu distribuciju mandarina (donacije) biti ispunjena jer se radi o količini od oko tisuću tona, a očekivani urod se kreće od oko 35 tisuća tona. Kiridžija smatra da je kvota za mandarine ipak trebala biti veća s obzirom na ekstremne nepogode polarne hladnoće i sušu koja je pogodila dolinu Neretve.

Iako dugotrajna suša neće umanjiti predviđeni urod, očekuje se da će se posljedice vidjeti na kvaliteti plodova.

– Trenutačno ne možemo govoriti o štetama od suše koje će se znati koncem mjeseca – pojasnio je Kiridžija.

Tako neretvanskim poljoprivrednicima ova godina nikako nije bila naklonjena, pa Kiridžija naglašava da se bez navodnjavanja čitave doline Neretve ne može govoriti o intenzivnoj poljoprivrednoj proizvodnji.

S obzirom na manji urod, očekuje se da će i prodajna cijena biti nešto veća. Međutim, o tome je teško govoriti i kalkulirati.

– Prodajnu cijenu ne formiramo mi proizvođači, već tržište i otkupljivači – zaključio je Kiridžija.

25. travanj 2024 01:16