StoryEditorOCM

blago jugaZlatna malvasija Nika Karamana je vino s pričom: Dokumenti o njoj datiraju još iz Dubrovačke Republike i oni nas obvezuju da nastavimo čuvati tradiciju

Piše Lorita VIERDA
27. travnja 2018. - 14:03
Niko Karaman pobrao je sve pohvale za svoju zlatnu malvasiju dubrovačku

Župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić primio je u srijedu vinare čija su vina na netom završenom međunarodnom vinskom festivalu Dubrovnik FestiWine dobila najveća priznanja.

Župan se susreo i s dobitnicima edukativnih jednomjesečnih stipendija za mlade talente u kulinarstvu i somelijerstvu.

Izvršna producentica Festivala Tilda Bogdanović podsjetila je na tijek festivala, ističući kako je počeo vinskom setemanom, dodajući da su se na središnjoj izložbi predstavila 63 vinara iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Makedonije i Italije.

Veliko zlato na festivalu s malvasijom dubrovačkom "Karaman" 2016. osvojio je vinar Niko Karaman, koji je ocijenio da je malvasija sorta značajna za cijeli dubrovački kraj:

– Ona ima dugu tradiciju u povijesti Grada. Dokumenti o njoj datiraju još iz Dubrovačke Republike i oni nas obvezuju da je nastavimo i dalje čuvati kao tradiciju. Četiri su velika brenda u našoj županiji, a to su Pošip, Plavac mali, Grk i Malvasija, oni su naše blago – ocijenio je laureat Karaman.

Na susretu su govorili i nagrađeni vinari Igor Skaramuča iz "Dingača- Skaramuča", Ante Martinović iz PZ "Dingač i vinarija", Ivan Batistić iz "Obrta Zure" te Josip Volarević iz "Volarević vinograda".

Predstavljeni su i dobitnici stipendija ovogodišnjeg FestiWine Challangea. To su Ivana Beran i Dario Baule, koji će na jesen provesti mjesec dana u restoranu "Strelec" u Ljubljani, pod stručnim mentorstvom kuhara Igora Jagodica i njegova tima.

25. travanj 2024 16:36