StoryEditorOCM

bogat program'Vinski podrum' bit će - carski: bliži se fešta na kojoj će se predstaviti više od 80 najglasovitijih proizvođača iz cijele Hrvatske

13. svibnja 2018. - 15:22

Dalmacija od vina i maslinova ulja, od delicija, pršuta i sira, od pjesme, tradicije i baštine, uvijek takva od kada je svijeta – predstavit će se sa svim svojim guštima 25. i 26. svibnja na velikoj fešti u Dioklecijanovim podrumima.

Godinama već s početkom ljeta splitske, dalmatinske novine Slobodna Dalmacija Splićane i njihove goste počasti Vinskim podrumom, velikom feštom vina u nadaleko poznatim podrumima rimskog cara. I baš kao da je car Dioklecijan još živ i valja mu pripremiti carsku trpezu pripremaju se ovih dana carski podrumi nadomak splitskoj Rivi.

Stižu u Dioklecijanove podrume najbolja vina Dalmacije i cijele Hrvatske, dogovaraju se ponajbolje delicije koje će se kušati uz vrhunske kapljice, pripremaju se partyji i glazba, radionice i promocije i fešta će biti baš kako treba – carska.

U Split na festival vina Slobodne Dalmacije dolazi, zasad se zna, više od 80 najčuvenijih vinara Lijepe naše, više od 500 vina bit će ponuđeno na kušanje uz ponajbolje delicije!

Posjetitelji će uz degustacije moći sudjelovati u intrigantnim radionicama, na predavanjima, za nove radoznalce vina organizirane su vinske škole za početnike, a ako hoćete moći ćete se prijaviti i na degustacijske ture s osobnim sommelierom.

Vinari i ugostitelji, hotelijeri i drugi iz poslovnog svijeta vina imat će i posebni termin za svoja druženja, posebna kušanja i dogovore, a posjetitelji će moći kušati najnovija i najglasovitija vina koja u Split dolaze iz čuvenih podruma cijele Lijepe naše.

 
Tu će biti najbolje od najboljeg: od svjetski proslavljenih moćnih plavaca s Pelješca i Hvara, do mirisnih traminaca s obala Dunava, od nježnih zlatarica i robusnih trnjaka iz vrgoračkih vinograda do lijepih graševina iz Zlatne doline i Baranje i Srijema, od dragulja velikog majstora ledenih vina iz Zagorja Borisa Drenškog Bodrena do elegantnih kujundžuša, koje posljednjih godina pronose slavu imotskih vinograda...

Ponajbolji vinari sa Krka donose svoje ljetne ljepotice žlahtine, a priču o velikim vinima Benkovca, koja po svijetu osvajaju vrhunske nagrade posvjedočit će svojim vrhunskim kapljicama benkovački vinari.
 
Što kriju kaštelanski podrumi i kakvi su ponajbolji crljenci kaštelanski iz njegova zavičaja, po čemu su posebni plavci s Komarne, kakve tajne kriju šibenski vinogradi, a što novo ima u domovini pošipa Korčuli – sve to i još puno drugih stvari otkrit ćete na fešti vina nadomak splitske Rive.

Uz kušanja vrhunskih kapljica, izvrsnih pršuta i sireva, delicija iz mora i ručno rađenih ekskluzivnih čokolada, posjetitelji će moći sudjelovati i na posebnim radionicama i predavanjima. Radionice Vinskog podruma svake godine donose nove ekskluzivne priče i najnovija saznanja iz svijeta vina.
 
Ovog puta najeminentniji znanstvenici i znalci na radionicama će, uz kušanje intrigantnih vina koja će radionice pratiti, govoriti o potencijalu starenja crljenka kaštelanskog, o vrijednosti i budućnosti vugave, o novoj eri bijelih vina s mora, o dalmatinskim ljetnim crnim vinima, odgonetati tajnu benkovačkih vinograda u kojima su se internacionalne sorte „snašla“ kao malo gdje u svijetu, o novoj sorti koja je rođena na dubrovačkom aerodromu, o...

Ovom prilikom u Podrumima će posjetiteljima biti predstavljena i moći će se kušati najbolja dalmatinska maslinova ulja, ona koja su u New Yorku, Milanu i Japanu na najčuvenijim svjetskim natjecanjima osvojila zlatne i srebrne medalje i Dalmaciju svrstala u elitni prostor masline i njezina ulja.

Šušur vinske fešte iz Dioklecijanovih podruma će se prelijevati i po gradu o čemu svjedoče partneri Vinskog podruma, poznati splitski restorani Konoba "Korta", "La grotta", "Zrno soli" i "Zora bila" koji će prirediti i specijalne menije Vinski podrum. Još je manje od dva tjedna do velike fešte...

19. travanj 2024 12:46