StoryEditorOCM

prijete i plijesan te moljacVinogradari, oprez! Pojavila se octena mušica, prošle je godine uzrokovala velike štete

Piše Savjetodavna služba
25. srpnja 2017. - 14:39
steta_tuca11-020714.JPG

Upozoravamo vinogradare da se na opažačkim lokalitetima u Splitsko-dalmatinskoj županiji bilježi ulov octene mušice ploda (Drosophile suzukii) od dvije do tri odrasle jedinke po lovci.

Octena mušica ploda je polifagni štetnik novijeg datuma koji je u prošloj godini uzrokovao značajniju ekonomsku štetu upravo na grožđu.  

Svojom aktivnošću zajedno s vinskom mušicom na bobicama otvara put za različite bakterije, kvasce, gljivice uzrokujući neupotrebljivost, kiselost i trulež grožđa.

Dosadašnjim zapažanjem najosjetljivija je sorta Crljenak kaštelanski, međutim, ne isključuje se mogućnost napada i na druge sorte.

U Republici Hrvatskoj za sada ne postoje registrirana sredstva za suzbijanje ovog štetnika te se za smanjenje populacije koriste lovke s hranidbenim atraktantom.

Lovke se rade od plastičnih boca na kojima se izbuše rupe promjera oko 5 mm, 3-5 cm ispod vrha čepa boce. U boce se ulije jabučni, vinski ili kombinacija jabučnog i vinskog octa do polovice zapremine koje se vješaju u vinograd.

Vinogradari koji su izvršili tretiranje vinograda protiv druge generacije grožđanih moljaca ujedno su smanjili početnu populaciju octene mušice ploda, jer pripravci imaju djelovanje i na ovog štetnika.

Obzirom da se radi o štetniku koji se brzo obnavlja i ima više generacija svakako preporučamo daljnje korištenje lovki na što širem području i uključivanjem većeg broja poljoprivrednika.

Registrirana poljoprivredna gospodarstva OPG/PG mogu nam se obratiti za individualno savjetovanje kroz savjetnički paket ZAŠTITA BILJA.

Silvija Marušić, dipl. inž. agr.
PSS, Splitsko-dalmatinska županija

Obavijest vinogradarima iz Šibensko-kninske županije

Pregledom agrometeroloških stanica uočeno je da su dana 24. i 25. srpnja stvoreni uvijeti za infekciju uzročnikom sive plijesni (Botrytis cinerea).

Preporuča se posebno u vinogradima gdje se često javlja siva plijesan i gdje zaštita protiv navednog uzročnika nije provedna, po zoni grožđa, primjeniti jedan od pripravaka protiv sive plijesni: CANTUS, PYRUS 400 EC, TELDOR SC 500, SWITCH 62,5 WG, LUNA PRIVILEGE.

Na opažačkom lokalitetu Široke (zaleđe Primoštena) zabilježen je ulov grožđanih moljaca iznad praga štetnosti. Preporuča se vinogradarima na navedenom području da provedu usmjerenu zaštitu po zoni grožđa, jednim od pripravaka: RUNNER SC, MIMIC SC, AFFIRM WG, AVAUNT SC, CORAGEN SC, LASER KS.

Pripravke koristiti prema uputama proizvođača!

NAPOMENA!

Nakon tretiranja potrebno je ispuniti evidencijsku listu o korištenju sredstava za zaštitu bilja.

Praznu ambalažu koja ostaje nakon upotrebe sredstava za zaštitu bilja poropisno zbrinuti.

Skupljanje ambalažnog otpada SZB provest će se 20.09.2017. u Primoštenu Burnom, Draga 6, od 10:00 -11:30 i u Drnišu lokalitet Cecela od 13:00-15:00.

Gordana Kožarić-Silov, dipl. inž. agr.
PSS, Šibensko-kninska županija

18. travanj 2024 10:48