StoryEditorOCM

pamtit će se 2017.Vino već godinama nije bilo ovako dobro: pobjednici otkrili tajnu uspjeha, stručnjak pojasnio kako je priroda 'dala ruke'

Piše Matilda Jelčić-Stojaković
13. studenog 2017. - 16:08
Pobjednici ocjenjivanja u Drnišu

– Tako dobre ocjene vina nisu dobila godinama, posebno crna, a usudio bih se kazati da se za to pobrinula sama priroda. Najprije su se dogodili studen i mraz koncem travnja, dijelom i u svibnju, zatim dugotrajno ljetno sušno razdoblje, a nakon njega obilne kiše. Bilo je bojazni da će sve te vremenske neprilike pričiniti velike štete, a zapravo su vinu učinile uslugu jer napravile su ono što naši vinogradari nikada ne bi, smanjili prinos po trsu! Grožđe koje je ostalo nakon prirodne redukcije dalo je vrhunski proizvod što se mladih vina tiče. Naravno da ih treba dalje njegovati kako bi ostala na toj razini – kazao nam je Mario Tomić, pročelnik Savjetodavne službe Šibensko-kninske županije, na pučkoj veselici koju je u povodu blagdana sv. Martina 14. godinu zaredom organiziralo Pučko otvoreno učilište Drniš, u suradnji s Poljoprivrednom savjetodavnom službom.

Žiri kušao 28 vina

Ove godine je za natjecanje bilo prijavljeno 28 vina, 13 bijelih te 15 crnih vina, koja je ocijenio peteročlani žiri, kojem je predsjedao Mario Tomić, a članovi su bili Stipe Ivić iz Instituta za jadranske kulture iz Splita, Marko Dobrić iz Savjetodavne službe Šibensko-kninske županije, Mandica Erceg iz šibenske "Vinoplod vinarije" te enolog Davor Mitrović.

U kategoriji bijelih vina, prvo mjesto pripalo je Mili Malešu, drugo Senki Knežević, treće Stipi Kneževiću. U kategoriji crnih vina, prvu nagradu osvojio je Joso Skelin, drugu Branko Koloper, a treću Krešo Matić. Godinama već nagrade idu istim vinarima, a Mario Tomić kaže da je to zbog toga jer su ti vinari učinili određene iskorake.

– Naglašavam, nijanse su pobijedile. Ipak su naši pobjednici napravili potrebne iskorake. Prvenstveno se to odnosi na podrum ili konobu. Ona mora imati tražene uvjete, treba služiti isključivo za čuvanje vina, higijena treba biti na prvom mjestu, enološka sredstva treba upotrebljavati dozirano. Kao kad ste bolesni pa dođete u doktora koji vam propiše antibiotik. Lijek ćete uzimati onako kako je propisano, ni manje, ni više, a tako je i s vinom. Kad enološka sredstva vinar upotrebljava kako je propisano, rezultat neće izostati – tvrdi Tomić.

Najbolje bijelo vino ove godine je pošip, sorta koja više nije rezervirana samo za krajnji jug.

– Gospodin Maleš, koji je odnio prvu nagradu, ne ustručava se upitati struku za onaj dio u proizvodnji vina u koji nije dovoljno siguran. I spreman je poslušati savjet. Što je za svaku pohvalu. I njegov uspjeh ne čudi – naglašava Tomić.

A Mile Maleš zajedno sa svojom braćom ima 12 tisuća trsova pod pošipom, a ukupno 25 tisuća trsova sorti cabernet sauvignon, merlot, sirah i maraština, u Zagori, na nadmorskoj visini od 180 metara, za koju Maleš tvrdi da je idealna za vinograd.

– Obiteljski je to posao. Sin studira agronomiju i nadam se da će se time baviti. Uskoro krećemo s izgradnjom vinarije. Nadamo se da ćemo napraviti vinsku cestu i objediniti prodaju pršuta, sira i vina koja su bez konzervansa te odišu mirisom, svježinom i ljepotom. A za takvo vino osnovno je pravilo da grozd ima određeni broj i zdravih i suhih bobica – kazao nam je Mile Maleš.

Zdravo grožđe

Merlot je sorta koja u pravilu uvijek pobijedi kad su crna vina u pitanju, pa je tako bilo i ove godine. Vinograd Branka Kolopera, koji je osvojio drugo mjesto, nalazi se u Drnišu, tik uz Čikolu.

– Bitno je da grožđe bude zdravo, dobre gradacije i da rok od berbe do prerade bude što kraći. Rezultat tad neće izostati. Vinograd od pet tisuća kvadrata star je deset godina – istaknuo je Branko Koloper, čije su nasade na toj mikrolokaciji vremenske nepogode mimoišle, te poručio:

– Povrtlarstvo i voćarstvo usko treba vezati uz turizam. Naše proizvođače iz Petrova polja treba povezati s hotelijerima i tamo plasirati ono što proizvedu. Simbioza poljoprivrede i turizma naša je budućnost.

23. travanj 2024 23:28