StoryEditorOCM

jematva u punom jekuUnatoč manjem urodu, ova godina korčulanskim vinarima neće ostaviti gorak okus

Piše Dora Mikelić
26. rujna 2017. - 20:50

Izrazito niske temperature krajem travnja, a zatim i suša ostavile su velike posljedice na urod grožđa na Korčuli. Reklo bi se kako će ova godina biti loša za vinare, no iako je urod smanjen za čak 60 posto, kvaliteta grožđa je izvrsna.

Naime, jagodica grozda je dehidrirala pa su u njoj ostali koncentrirali šećeri, minerali, vitamini i sve ono što daje izvrsnu kvalitetu budućeg vina.

Sorta pošip, koja raste u Smokvici i Čari, doživjela je najveće gubitke, dok su sorte na pjeskovitom tlu i južnim padinama manje zahvaćene nepogodama.

Jedna od njih je autohtona sorta grk čiju je berbu i ove godine vodio Ivan Batistić Zure iz Lumbarde.



- Unatoč sustavu navodnjavanja, imamo gubitak od 35 posto uroda na bijelim sortama, dok na crnim sortama nema značajnijih gubitaka. No, zbog ekstremne suše ova godina bit će zapamćena kao jedna od najtežih ikad - kaže Ivan koji je ubrao 20 tona grožđa od kojih će njegova zadruga proizvesti 15 tisuća litara vina.

Vino na Korčuli prave i 'amateri', prije svega kako bi 'znali što piju', ali i kako bi sačuvali tradiciju otočnog vinarstva. Jedan od njih je Dinko Šegedin Jube koji se lozom i vinarstvom bavi već dvadesetak godina, a tradicionalne načine proizvodnje naučio je od oca i dide.

- Vinograde imam na žrnovskim južnim padinama Defora, predio Smrč i Kremenica. Većinu sam preuzeo od dide i oca, a zasadio sam i nekoliko stotina mladih loza koje već daju uroda. Ljubav prema lozi, kao i moru, naslijedio sam od svojih didova Dinka i Jakova - objasnio je Dinko (na slici dolje) kojem je suša, kao i ostalim vinarima, odnijela dio uroda.



No, kako kaže, bit će dovoljno za osobnu upotrebu i pokoji poklon, a kvaliteta onoga što je ostalo je izvrsna. Tako unatoč manjem urodu, ova godina ipak neće vinarima ostaviti gorak okus u ustima.

Uživat će u vrhunskoj kvaliteti vina, a hoće li se i u kolikoj mjeri to odraziti na njegovu cijenu, doznat ćemo kad ovogodišnji urodi sazriju za prodaju.

20. travanj 2024 14:19