StoryEditorOCM

dojmovi iz sad-aU New Yorku priželjkuju hrvatska vina: 'Vlasnik trgovine šokirao me tezom o kvaliteti'

Piše Ivo Mikuličin
18. siječnja 2018. - 09:44
Zvonimir Dobrovićdobrovic03fff

Zvonimir Dobrović, predsjednik Vijeća općine Pirovac, boravio je mjesec dana u Sjedinjenim Američkim Državama. Vratio se sa zanimljivim dojmovima.

Putovali ste "preko bare" prvenstveno radi sina, koji se, čujemo, dobro probio u zemlji koja slovi kao najveća svjetska sila…

- On je jedan od producenata velike nevladine udruge "Domino", koja posebno promiče ljudske slobode i prava manjina. Jedan je od organizatora posebnog kazališnog festivala. Lani je ugostio više od 30 umjetnika iz cijelog svijeta, među njima i hrvatskog redatelja Ivicu Buljana. Buljan je, kažu, bio toliko avangardan da je svojim smjelim scenama šokirao i liberalnu američku publiku. A moj sin je trenutačno u misiji dobre volje u Japanu, Australiji i Koreji. Poslije glasnog zveckanja oružjem sve se kreće prema miroljubivim vodama.

Osim sinovljevim uspjesima posebno ste, čujemo, iznenađeni zanimanjem za hrvatska vina!?

- Obilazio sam trgovine s kvalitetnim vinima. U njima, očekivano, dominiraju francuske i španjolske vinske butelje. No, upravo me jedan od vlasnika tih trgovina pozitivno šokirao tezom "da su hrvatska vina vrlo kvalitetna, te da ga čudi podatak da ih praktički nema na newyorškom tržištu"! Za plasman vina u New Yorku, tvrdi taj trgovac, ne treba poseban državni sporazum, dovoljan je dogovor s lokalnom zajednicom. Zato ću prvom prilikom skoknuti do Zagreba, do Hrvatske gospodarske komore, kako bi ih natjerao na tu inicijativu. Tu vidim i šansu za naša, šibenska vina.

Vi ste, čini se, jedva dočekali povratak u svoj Pirovac!?

- U usporedbi s newyorškom vrevom, moj život u Pirovcu čini se puno kvalitetnijim. Nama Hrvatima, vjerujte mi, više od novca najviše fali samopoštovanja. I konsenzus oko bitnih pitanja.

Vaš je načelnik općine Ivan Gulam kao potpredsjednik HNS-a sad u prilici da najizravnije potiče atmosferu konsenzusa…

- On je za me vrlo pozitivno iznenađenje. Kao mlad čovjek brzo je shvatio zakone politike, posebice lekcije o pragmatičnosti. Ne zaboravite da je on drugi mandat kao načelnik izborio s lakoćom. Radujem se njegovoj poziciji u vrhu stranke. Suprotno nekim "mudracima" držim da je aktualni HNS puno bliže projekcijama Savke Dapčević, Srećka Bijelića i Mike Tripala.

Na posredan način tvrdite da je Gulam više nego uspješan načelnik!?

- Pirovac se polako ali sigurno približava statusu ozbiljne turističke destinacije, u kojoj život ne zamire s prvim jesenskim kišama. Prekretnica za to bila je izgradnja marine. Pozitivni efekti njezina uređenja ćute se u svim segmentima življenja. Posebice u povećanom ugostiteljskom prometu. Uvjeren sam da će naš Pirovac doživjeti pravi boom kad se uredi hotel sa četiri zvjezdice na mjestu bivšeg "Podravkinog" odmarališta. Novi vlasnik je na vidiku i kad je riječ o hotelu "Miran". Neslužbeno, to bi trebao biti njemački turoperator TUI – završio je Dobrović.

Nestaje američki san!?

- To više nije američki san! Ljudi iz New Yorka i velikih američkih gradova bježe u provinciju, da ne kažem u divljinu. Posjetio sam New York i prije tri godine, te mirne duše mogu kazati da je danas situacija puno gora. Je li tome razlog samo Trump, ne bih znao precizan odgovor. No, novcu je danas kao nikad dosad sve, ama baš sve potpuno podređeno – kazivao nam je Dobrović.

19. travanj 2024 21:30