StoryEditorOCM

obnova pri krajuStara škola udomit će vinogradare, a istjerati - partizane

17. siječnja 2018. - 09:29
Stara škola u Pitvama u obnovi

Nakon što je tijekom ljeta 2012. značajno oštećen u požaru, Općina Jelsa u suradnji s Ministarstvom kulture već nekoliko godina obnavlja Spomen dom (staru školu) u Pitvama.

Tako je nakon pribavljanja projektne dokumentacije na zgradi podignuto novo krovište, postavljena su vrata i prozori, izlivene međukatne ploče, a najnovije je da se radi na elektrifikaciji i vodoopskrbi objekta, te žbukanju fasade.

– Do sada je u revitalizaciju stare škole utrošeno oko dva milijuna kuna, a ona će s vremenom u sklopu Muzeja Općine Jelsa udomiti Vinogradarsku zbirku kao i prije požara. Postav ćemo napraviti na najmoderniji način, jer smo u tu svrhu angažirali stručnjakinju Vanju Ilić koja je dizajnirala Muzej Vučedolske golubice. U tom prostoru će se također priređivati degustacije vina, dok će prizemlje ostati Pitovljanima za njihove društvene potrebe – kazao je općinski načelnik Nikša Peronja, napomenuvši da je bilo prigovora zbog "inkartavanja" kamene fasade, što je obrazloženo "izuzetno grubim kamenom koji se nije dalo dodatno obrađivati" i činjenicom da "projekt ima konzervatorsku suglasnost".

Muzej je svojedobno pokrenuo aktivnosti na prikupljanju građe vezane za vinogradarstvo i vinarstvo otoka Hvara (tradicijski alati, razni predmeti, kuhinjski inventar, stari dokumenti, fotografije, etikete, reklame, plakete, novinski članci...), ali simptomatično je da nema ni riječi o bivšoj Zbirci Narodnooslobodilačke borbe (oružje, oruđe, razni predmeti, fotografije...) koja je u ovom zdanju prije nekoliko desetljeća bila otvorena zajedno sa spomenutom etnografskom zbirkom.

Ona očito odlazi u povijest i ostaje tek u memoriji onih stanovnika tog dijela Hvara čiji su članovi obitelji stradali ili sudjelovali u partizanskim redovima tijekom Drugog svjetskog rata. 

20. travanj 2024 12:52