StoryEditorOCM

otok vinaNa Hvaru dominira lagana i svježa bogdanuša, sve je traženija u ljetnim mjesecima

8. lipnja 2017. - 15:02

Udruga "Hvarski vinari" je u Svečanoj dvorani Obćinskog doma u Jelsi, u suradnji sa splitskim "Vino.Like", održala dobro posjećenu degustaciju pod nazivom "Hvar Otok Vina".

Ovo događanje zamišljeno je kao priča o specifičnostima otoka Hvara kao vinogorja, s naglaskom na autohtone hvarske sorte.

Vina od bogdanuše, prča, mekuje i darnekuše kušala su se uz komentare vinskih stručnjaka Siniše Koceića i Alena Gulana.

Ugostitelji, turistički vodiči i ostali nazočni iz sektora turizma i gastronomije doznali su više o ovim hvarskim sortama, od kojih se neke proizvode u vrlo malim količinama.

Tako jedino vino od sorte mekuja proizvodi OPG Teo Huljić, a darnekuša je inspirirala Jo Ahearne, jednu od vodećih vinskih stručnjakinja u svijetu da napravi svoje prvo hvarsko vino, i to ružičasto vino "Rosina".

Ova crna hvarska sorta raste na višim predjelima otoka podno Sv. Nikole i daje laganija vina poput Dubokovićeva "Laganinija". Prč je sorta podrijetlom iz područja oko Sućurja, a nju su posjetiteljima predstavile vinarije "Pinjata" i "Vujnović".

Najraširenija je proizvodnja bogdanuše, čija su lagana i svježa vina sve traženija u ljetnim mjesecima, pa su se uspoređivale dvije, Plenkovićeva i PZ "Svirče". Odlične rezultate daje i u kupažama s drugim bijelim sortama što se vidilo na primjeru Tomićeve "Belece" i Carićeve "Cesarice".

- Ovo je tek prva od planiranih suradnji naše udruge s "Vino.Likom" u cilju što bolje edukacije u lancu prodaje i posluživanja hvarskih vina, kao i ljubitelja vina. Početkom srpnja Splićani i njihovi gosti moći će saznati više o hvarskim vinima kroz manifestaciju "Vino u Sridu", koja će se povezati i s ponudom hvarskih vina u istaknutim splitskim restoranima - rekla je Ivana Krstulović Carić, predsjednica Udruge.                                                                                 

19. travanj 2024 02:52