StoryEditorOCM

Oduševili žiri'Koji dec za obid ili večeru i uz dobro drušvo': veselo je bilo na ocjenjivanju vina u Vranjicu, evo tko je odnio nagrade za crno, bijelo i rose

11. studenog 2017. - 12:26
Za uspomenu - svi nagrađeni vinari pozirali su nakon proglašenja

Veselo je bilo u petak navečer u Kulturnom centru Don Frane Bulić u Vranjicu na ocjenjivanju vina u povodu Dana sv. Martina, njihova zaštitnika.

- Ukupno su prijavljena 42 vina, crno, bijelo i rose, isto ka i lani – uputio nas je voditelj programa Željko Marić, sportski djelatnik iz Splita, “srcen i dušon uz Omladinca” pa zato uvijek, veli, dade ruke ovakvim feštama u Vranjicu.

Više od uru i po vrimena iskusna nepca Ivana Kovača i Emila Novaka, enologa iz Kaštela koji se, kako je rečeno, rado odazovu ovakvim događanjima, ocjenjivalo je vina i na koncu donijelo odluke.

Prvu nagradu za crno vino ponio je Vranjičanin Mladen Jurić, čije je vino dobilo priznanje i kao vino večeri. Kod bijelih vina pobjednik je njegov sumještanin Dragutin Jurić, a u kategoriji rose vina Ivo Perković iz Klis-Kose koji je osvajač i treće nagrade za bijelo vino.

- Želimo da se tradicija nastavi, da nagrade ostaju u našen Vranjicu, to nan je cilj - poručio je tom prilikom Đorđe Jurić, dok je preuzimao nagradu u ime brata Mladena, a i sam je osvojio drugo mjesto među bijelim vinima.

- Brat ima za razliku od nas svoj vinograd, u Mravincima, jer je mravinski zet. Tenutno je na putu, inače je trener omladinske škole u Nogometnom klubu “Solin”, veli Đorđe, inače pomorac.

- Ponosni smo na nagrade – dodao je i Dragutin kod kojeg, otkriva nam spomenuti trojac, idu sada probati nagrađena vina jer su i inače povezani, kumstvom i obiteljski.

Drugo mjesto u kategoriji crnih vina osvojio je Mladen Bušić, Ilija Ivanović je drugi u rose vinima, dok je Ivo Brkljačić, prošlogodišnji pobjednik, osvojio dva treća mjesta, za crno i za rose vino.

Još jedan od rijetkih kojemu vino nije kako kažu s “terminala” je upravo spomenuti 39-godišnji Ivo Brkljačić iz Vranjica koji je prije osam godina posadio vinograd u Konjskom odakle je porijeklom.

- Imam 650 loza sorti merlot i cabernet sauvignon. Na tom mjestu su prije bile bajame koje su propale, pa sam posadija lozu. Ima oko toga dosta posla, ali mi to pričinjava gušt. Često nakon posla u Lučkoj kapetaniji Split gdje radim kao upravni referent idem u vinograd - kazao nam je Ivo, a njegova kćer Veronika nam otkriva kako je tati ove godine dala ruke u berbi.

- Ja i rodica Jana smo zajedno brale grožđe – govori nam desetogodišnja Veronika koja, veli, ide u OŠ “Marjan” u Splitu.

- Ove godine je zbog suše bilo manje vina, oko 300 litara, ali u pravilu bude oko 450 litara. Ma, nije ni to problem potrošiti, koji dec za obid ili večeru, pa uz dobro drušvo, veli nam sa smješkom Ivo te potvrđuje što i ostali ove večeri, da se uz ovu tradiciju za stolom uvijek okupe prijatelji.

Priznanja nagrađenima uručili su Josip Jurić, predsjednik Mjesnog odbora Vranjic, organizatora događanja, i bivši predsjednik MO-a, Nikola Perajica, sada gradski vijećnik. Za nagrade su, s obzirom na pozicije, redom dobili: uređaj za određivanje gradacije, menzure i moštometar.

Odojak na tomboli

Nagrade su se iščekivale uz dobru spizu i piće koje je osigurao Grad Solin, kao i tombolu. Cinkvina je pripala Marjanu Bakoviću i njegovu sinu Vjeki, prvašiću u Osnovnoj školi Kraljice Jelene.

- Ovo san ja osvojia – rekao nam je Vjeko dok je pancetu od 3,5 kila čvrsto stiskao u ruci.

I dok je Vjeko svoj dobitak držao u naručju, osvajač tombole Zdravko Milišić iz Vranjica svoju je nagradu zagrlio, licem uz lice.

- Odojak ćemo ispeć u mom društvu i žene nan se u ovaj posal ne smiju mišat - kazao nam je Zdravko.

 

20. travanj 2024 03:42