StoryEditor
Vinogradarstvoužitak za careve

Dođite na 'Vinski podrum' Slobodne Dalmacije i kušajte blago Lijepe naše u najekskluzivnijem prostoru na svijetu!

11. svibnja 2017. - 12:27
vina_meri_3.JPG

Skita vam se ovih dana Bakho gradom, stiže u Split, kako je već uobičajio zadnjih godina, krajem svibnja s prvim ljetnim đirevima, s prvim turističkim gužvama, istražuje Rivu, podrume i kale i lagano se sprema za svoju veliku feštu u Dioklecijanovim podrumima. 

Uskoro će se najatraktivniji izlog Lijepe naše, Dioklecijanovi podrumi, tek na korak od splitske Rive, prepuniti najboljim vinima Dalmacije, Istre, Slavonije, Baranje, Zagorja... 

Slobodna Dalmacija evo već petu godinu zaredom u najekskluzivnijem prostoru na svijetu, u više od 1700 godina starom impresivnom podrumu utemeljitelja grada Splita rimskoga cara Dioklecijana, organizira veliku feštu vrhunskih vina.

Na stotine vrhunskih vina, pravo vinsko blago Lijepe naše, ali i ponos vina iz njezina susjedstva, vrhunski sirevi i delicije moći će se uz svuke jazza, bluesa, swinga kušati 19. i 20. svibnja u Podrumima, a Splićani i njihovi gosti, kojih je već pun grad, sigurno će kao i prehodnih godina prepuniti hladoviti prostor, upoznavati vinare, kušati, istraživati, otkrivati svoje nove najdraže kapljice, potvrđivati svoje stare favorite, ćakulati o berbama i sortama, o vinima i vinarima, o sljubljivanju pašticade i moćnog plavca, ili komarče i pošipa, ili tradicionalnog dingača i čokolade, ili nježne rakovice s istarskom malvazijom ili krčkom žlahinom ili fine šunke s elegantnom graševinom...

Najbolje butelje

"Slobodna" je, kao ni jedne druge novine tamo od 90-ih, od prvih pionira nove vinske ere u Hrvata, intenzivno pratila i podržavala renesansu hrvatskog vinarstva, svjedočila na svojim stranicama svim novim pothvatima, sadnji novih vinograda, ugošćavala i predstavljala velike i male vinare, izvještavala o njihovim velikim svjetskim uspjesima, prva javljala o velikim znanstvenim otkrićima, o autohtonim hrvatskim, posebno dalmatinskim sortama, izgubljenim pa ponovno pronađenima prvacima, istraživanju povijesti vina i loze na ovim našim prostorima... 

Feštu "Vinski podrum" u Dioklecijanovim podrumima Slobodna Dalmacija je prije pet godina pokrenula kao živi nastavak, svjedočenje i promociju te nove lijepe velike vinske priče u Hrvata. Kako će na fešti biti ove godine?

Više od 80 vinara predstavit će tog petka i subote u Splitu najbolje butelje iz svojih vinskih podruma. 

S krajnjeg juga Hrvatske iz Konavala stižu čudesne malvasije dubrovačke, s Pelješca dolazi moćna postava od desetak vrhunskih vinara donoseći u svojim bocama dokaze o posebnosti loze i terroirea postupa i dingača, strmina, kamena i mrva zemlje na ovom moćnom poluotoku, o Korčuli će vrhunsku priču pričati krasni pošipi, o najmlađem hrvatskom vinogorju Komarni i njezinim vrhunskim vinima posvjedočit će svojim izvrsnim vinima Volarevići i kuća "Terra madre", vrgorački vinari će najboljim iz svojih podruma upravo u Podrumima prvi put ispričati priču o pravoj vinskoj renesansi u Vrgorcu, o revitalizaciji i izazovu njihovih starih zaboravljenih sorti. 

Hvarani, predvođeni sinovima pokojnog Zlatana Plenkovića te Plančićem i Vujnovićem, potvrdit će vam još jednom veliku vinsku priču Hvara, vrhunske razloge za novu vinsku slavu crljenka dat će vam svojim vinima iz vinograda na padinama Kozjaka ponajbolji kaštelanski vinari. 

Vinari iz Šibenika i njegove okolice svjedoče o velikom babiću i mirisnim maraštinama, a benkovački vinari pokazat će vam zašto su vina iz njihova kraja neka drugačija, intrigantna priča. S tog prostora dolaze i velika vina s Korlata i tu će priču, ali i o drugim vinima iz svojih podruma diljem Lijepe naše, ispričati Badel 1862.

Premijera vrhunskog dobričića

Šoltani će pak upravo na "Vinskom podrumu" "Slobodne" imati pravu premijeru vrhunskog dobričića. Otok najcrnjeg vina Dalmacije i Hrvatske – dobričića, gotovo izgubljenog, nestalog oca plavca malog, nedavno je prvi put u povijesti dobio svoja vrhunska vina. 

Moći će se na fešti u Dioklecijanovim podrumima na posebnoj radionici kušati prvi vrhunski dobričić ikad napravljen – dobričić Kaštelanac, te odlični dobričići još nekoliko šoltanskih vinara, ali i šoltanski vrhunski pošip Marinac Tomislava Purtića, koji je Šoltu prvi stavio na listu vrhunskih vina.

Kao posebno dragi gosti u Split dolaze, uz dalmatinske, i vrhunski vinari iz cijele Lijepe naše. Istru zastupa elitna postava. Istarske terane, vrhunske malvazije i muškate donose čuveni vinari iz Udruge "Vinistra", a uz njih svoje ekskluzivne butelje posebno donose na feštu u Split poznati istarski vinari Marino Markežić Kabola, Vina Capo i Zigante. 

Ljetnu ljepoticu, autohtonu sortu otoka Krka žlahtinu, upoznat ćete preko majstora vina iz PZ-a "Vrbnik", a poznati proizvođači vrhunskih graševina, merlota, caberneta posvjedočit će o zlatnim vinima Slavonije. 

Nikako nemojte propustiti probati mirisne tramince s obala Dunava, možda najbolje na svijetu, koje donose u Split "Iločki podrumi", te druga vrhunska vina Vukovarsko-srijemske županije. 

U Split na feštu dolaze i veliki vinari iz Zagorja, sa Samoborske vinske ceste, ali i iz susjedne Bosne i Hercegovine. Nekoliko vrhunskih vinara posvjedočit će u Dioklecijanovim podrumima priču o hercegovačkim vinima autohtonih sorti blatina i žilavka, od kojih je, narodna predaja kaže, jedna od smijeha, a druga od grijeha.

Pašte, sirevi, pršut...

Uz vrhunska vina idu i vrhunske delicije, pa će se moći kušati vrhunski paški i istarski sirevi, dalmatinski pršut, marinirana riba...

Svake godine, pa će tako biti i ove, u Dioklecijanovim podrumima se na ovoj fešti događaju i ekskluzivne radionice i predavanja, koji premijerno javnosti predstave najnovija istraživanja i saznanja iz svijeta vina. Evo samo dijela onoga što donosi ovogodišnji vinski festival u podrumima. 

Ovom prilikom prof. dr. sc. Edi Maletić promovirat će kupažu dalmatinski blend, po uzoru na bordoški blend. Naime, poznata kupaža, koja je uobičajena u Bordeauxu i po kojoj su uglavnom i napravljena gotovo sva bordoška vina, uključuje tri sorte: merlot, cabernet sauvignon i cabernet franc. 

Što bi mogao biti dalmatinski blend, od kojih sorti i zašto bi to mogao biti novi brend, saznajte na "Vinskom podrumu". 

Posebnom radionicom obilježit ćemo pola stoljeća od međunarodne zaštite postupa. Kušat će se razni postupi, a radionicu će voditi jedan od osnivača Hrvatskog sommelier kluba, sadašnji njegov dopredsjednik mr. sc. Franjo Francem. Dr. sc. Goran Zdunić i šoltanski vinari će se uz premijernu degustaciju prvih vrhunskih vina Šolte prisjetiti početaka revitalizacije dobričića i čuda koje se na otoku dogodilo u zadnjih desetak godina. 

Ništa manje zanimljiva nije radionica koju će također voditi dr. sc. Zdunić o potpuno zaboravljenim autohtonim sortama Dalmacije. Jeste li ikad čuli za plavu lovoru, crni pošip, svrdlovinu? Od svrdlovine ćete čak i vino ovdje moći kušati! 

Ekskluzivna radionica "S poštovanjem velikom Grgiću" dogodit će se u režiji podruma "Grgić" s Trstenika, a moći će se kušati plavci, pošipi, chardonnayi, zinfandeli legendarnog hrvatsko-američkog vinara. 

Bit će još radionica i priča o vinima koja svjedoče nježnu stranu Komarne, o princezi Dubrovačke Republike malvasiji dubrovačkoj, o novoj priči Feravina... 

Dobro nam došli na feštu vina u Dioklecijanove podrume.

Vinske škole i ture

Uz radionice, predavanja i kušanja, posjetitelji će na "Vinskom podrumu" moći, među ostalim, i učiti o vinu. Naime, tijekom dva dana trajat će vinske škole koje će voditi Siniša Koceić i Alen Gulin. K tome, bit će organizirane i posebne vođene vinske ture. Oni koji žele mogu s osobnim sommelierom Salvadorom Mandarićem u đir od vinara do vinara, od vina do vina kušati, učiti o vinima...

'Vinski podrum plus'

Ove godine novost: dva splitska restorana tijekom dva dana trajanja festivala imaju posebnu priču vezanu uz "Vinski podrum" Slobodne Dalmacije. Ponuda je nazvana "Vinski podrum plus". Restoran "Bokeria kitchen & wine bar" i restoran "Pecado food & drink" će za vrijeme trajanja sajma imati posebni jelovnik pod nazivom "Vinski podrum menu", s posebnom cijenom i posebnim wine paringom za taj meni.

Najbolja hrvatska maslinova ulja

U sklopu festivala moći ćete sudjelovati i u Maloj Orgulinoj školi kušanja maslinovih ulja, koju će voditi Sandra Petričević. Kao i svake godine, u sklopu fešte će u posebnoj "šancini od maslinovih ulja" biti izložena i moći će se kušati najbolja maslinova ulja Hrvatske. Ove godine posebno ćemo vas iznenaditi. Moći ćete kušati maslinova ulja koja su svjetski prvaci, koja su se prije nekoliko dana vratila sa zlatnim medaljama sa Svjetskog šampionata maslinovih ulja iz srca New Yorka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. lipanj 2021 11:06