StoryEditorOCM

što starije, to boljeČuvate li vino na ispravan način? Kada su u pitanju otvorene i zatvorene boce, na umu imajte ova pravila

Piše Maslina, Agroklub
19. siječnja 2018. - 09:49

Često se dogodi da otvorimo bocu vina, ali je ne popijemo tijekom istog dana. Većina nas tada nije sigurna koliko dugo se može očuvati kvaliteta vina. Sva tajna je u tome da kisik ne dođe u kontakt s vinom, piše Agroklub.

Odmah nakon što ste otvorili vino, zatvorite ga gumenim ili vakuumskim čepom i odložite u hladnjak ili podrum, odnosno na hladno mjesto.

Nemojte ga izlagati visokim, ni previše niskim temperaturama, jer će to utjecati loše na aromu. Trudite se da boca bude na mračnom mjestu i uvijek je držite uspravno.

Vodite li se krilaticom da je vino sve bolje što je starije, onda je važno da na umu imate nekoliko pravila kada je riječ o čuvanju boca.

Za početak treba znati da nisu sva vina namijenjena čuvanju. Ona koja jesu, sadrže dovoljnu količinu tanina - tvari koja se nalazi u pokožici, sjemenkama i peteljci grožđa. Bocu držite uspravno ili ukoso, ali tako da je zatvarač okrenut dolje, jer tako neće propustiti zrak.

Čuvajte ga na temperaturi od sedam do 12 stupnjeva, s vlagom zraka od 60%. Prostorija ne bi trebalo biti podložna buci i vibracijama, a u njoj ne bi trebalo držati preparate s jakim mirisima.

Naravno, ne zaboravite da mlada vina treba popiti dok su baš takva - mlada!

Crvena vina je lakše čuvati od bijelih, jer imaju više tanina. On je bitan za starenje vina, jer ima vremena prijeći u grožđani sok i da ostane u vinu, dok se drugi dio taloži.

Bijela vina brže stare, pa se ne mogu čuvati toliko dugo, koliko mogu crvena. Ona mogu stajati od pet do sedam godina, dok je crvenim vinima rok od sedam do čak 30 godina, piše Agroklub.

19. travanj 2024 15:12