StoryEditorOCM

PromoPlantella u maslinicima poznate obitelji Šabalja na otoku Krku

Piše PROMO
8. siječnja 2021. - 11:40

Obitelj Šabalja, poznata je po uzornom ugostiteljstvu na otoku Krku. Glava obitelji, gospodin  Ivan i supruga Marija imaju brojnu obitelj, kćer Margaret i sinove Danijela i Nenada i njihove obitelji. Gospodin Ivan Šabalja i supruga  posebno su ponosani na svojih sedmero unučadi koji su već sad uključeni u obiteljski posao. Obitelj uzgaja vlastito eko povrće na 8.000 m2, proizvode maslinovo ulje iz svojih maslinika, bave se ribarstvom a proizvode i ulov plasiraju kroz svoj obiteljski hotel ¨Vilu Margaret¨ (hotel s 4 zvjezdice s wellness centrom) i restoran „Bracera“ u Malinskoj.

Obiteljski maslinici Šabalja

Obitelj Šabalja posebno se ponosi sa svojim maslinama koje se nalaze na obiteljskoj zemlji, na  mikrolokaciji Kitrići, u mjestu Porat, u blizini Malinske na otoku Krku dok je  jedan dio maslina posađen uz hotel na samom moru. Trenutno imaju ukupno 350 stabala maslina, dio su stare naslijeđene masline a većinu maslinika čine novo posađene masline pred 20-ak godina. Bogat urod daju sorte 'Plominka', 'Leccino', 'Pendolino' čiji se plodovi beru ručno i prerade odmah na dan berbe  i kupažiraju. Kupaža ovog vrhunskog maslinovog ulja nagrađena je na mnogim ocjenjivanim manifestacijama kvalitete. Maslinovo ulje isključivo se nudi gostima restorana ¨Bracera¨ i gostima ¨Vile Margaret¨ uz vrhunsku gastro ponudu.

image
Kad je velika obitelj na okupu sve je jednostavnije

Kako se njeguju maslinici obitelji Šabalja

Crvenica kao tlo treba posebnu pažnju, znanje i njegu pa se zbog toga veliku  pažnju posvećuje obradi tla i odabiru gnojiva. Gospodin Ivan također brine o praćenju štetnika, što prirodnijim zaštitnim sredstvima i suživotu drugih korisnih biljaka u masliniku i upravo sve to čini ovaj uzgoj uspješnim.

Tlo oko svake masline plitko se obrađuje - freza, više puta godišnje a time se uništavaju korovi, ličinke štetnika, omogućuje se bolje usvajanje vlage, prozračuje se tlo i unosi se organsko gnojivo u tlo. Prije obrade tla razbaca se po površini, oko svake masline, Plantella Organik za masline - peletirani organski gnoj te nakon toga plitko zafreza. Ovo gnojivo  za masline sadrži sva potrebna hranjiva, prirodni udio dušika, kalija, fosfora, kalcija ali i svih drugih mikrohranjiva kao što  je bor, magnezij, željezo. Dodan bor je ključan za bolju oplodnju i više plodova, kalij utječe na bolju kvalitetu maslinova  ulja a kalcij  na veću otpornost. Hranjiva polako tijekom 6 mjeseci otpušta te ih korijen usvaja postepeno. Upravo sporo otpuštanje znači veću iskoristivost gnojiva i bolju ishranu biljke. Količina gnojiva koja se dodaje maslinama  ovisi o starosti stabla a to znači  mladim maslinama do 2 kg a starijim od 20 godina s bujnom krošnjom i 5-6  kg gnojiva godišnje. Plantella Organik za masline potiče stvaranje humusa a time i bolje usvajanje hranjiva, bolji vodo-zračni režim, regulira pH tla... Zbog kvalitetne gnojidbe Plantella Organikom crvenica postaje lakše obradiva, bolje je strukture i kvalitete što je za biljke najvažnije. Prednost Plantella gnojiva nad stajnjakom je što njime ne unosimo sjeme korova i potrebna nam je puno manja količina samog gnojiva  kako bi efekt organske gnojidbe bio vidljiv.

Kako protiv Paunovog oka na maslini?

Protiv paunovog oka dobro je napraviti godišnji plan prskanja.Više puta godišnje korištenjem bakrenog pripravka možemo bolest staviti pod kontrolu. Bio Plantella Bakar bakreno je gnojivo, koje sadrži 50% bakrovog oksiklorida, koje jača biljku i djeluje protiv gljivičnih oboljenja. Zahvaljujući tako velikom udjelu bakra potrebno ga je puno manje od drugih bakrenih preparata na tržištu. Važno je bakar primijeniti u pravo vrijeme kada je gljiva aktivna. Bio Plantella Bakar može se kupiti bez iskaznice .

Savjetujte se s nama!!!

Mob. 092 194 1694, tel.01 621 3966; www.NapraviVrt.hr

bacc.ing.agr. Milica Sekulić, stručni savjetnik za Plantellu 

Unichem Agro d.o.o.

NOVO OD PLANTELLE ZA ORGANSKU  GNOJIDBU CITRUSA  

Citrusi ili agrumi postali su omiljene biljke  posađene u vrtovima ali i kao dekorativne biljke u velikim ukrasnim posudama na terasama i balkonima.

Naranče, mandarine, limuni, kumkvat, grejp ...svatko od nas ima bar jednu biljku u svom domaćinstvu. Kako citrusi trebaju mediteransku klimu potrebno je poznavati klimatske prilike i poštovati agrotehničke mjere za uzgoj u posudama ili za sadnju u vrtu – voćnjaku .

Plodno i bogato  tlo osnova je uzgoja citrusa

Plodno tlo je temelj svakog uzgoja biljaka, stoga treba posebnu pažnju  posvetiti agrotehničkim mjerama. Primjenom najvažnijih agrotehničkih mjera kao što su: sprejčavanje zakorovljenosti, suzbijanje biljnih bolesti i štetočina, obrada i održavanje organske tvari u tlu te održavanje povoljne strukture tla osiguravaju se dobri uvjeti za uzgoj citrusa.  Proizvođač  treba poznavati tip tla koji se zasniva na profilu tla ili agrokemijskoj analizi. Na osnovu ovih podataka proizvođač pristupa odgovarajućoj gnojidbi tla i unosi opravdanu količinu gnojiva.

Izbalansirana gnojidba uvjet je rodnosti i zdravog rasta citrusa

Da bi se osigurao optimalan rast i bogat urod dobre kvalitete plodova, potrebno je veliku pažnju posvetiti organskoj gnojidbi citrusa. Organsku gnojidbu prilagođavamo starosti stabala i rodnosti, te sadržaju organske tvari u tlu. Prilikom obrade  tla primjenjuju se tehnike koje će poboljšati ili održati strukturu tla i njegovu prozračnost.

Za osnovnu gnojidbu treba koristiti visokokvalitetno organsko gnojivo koje sadrži specificirani sadržaj hranjiva, visok sadržaj suhe i organske tvari. Već krajem ove godine na tržište dolazi novi Plantellin proizvod za organsku gnojidbu citrusa.

Plantella Organik za citruse sadrži  sva potrebna  hranjiva kao što su dušik, fosfor, kalij ali i sva mikro hranjiva: željezo koje sprječava klorozu, bor koji potiče oplodnju i magnezij koji povećava težinu plodova i smanjuje debljinu kore. Izbalansiran odnos  sadržanih hranjiva osigurava kod biljaka bolju i redovitu cvatnju, bolju oplodnju a time i više plodova.

U gnojivu su sadržani i zeolit i bentonit te huminske i fulvinske kiseline. Zeolit bolje zadržava dušikove spojeve (selektivna adsorpcija dušika); bentonit  ima sposobnost bubrenja, s time osigurava duže zadržavanje dostupne vlage u tlu. Visok postotak organske i suhe tvari utječe na brže stvaranje humusa u tlu a ujedno i ekonomičniju proizvodnju.

Citruse gnojimo više puta godišnje a gnojidbu prilagodimo bujnosti i rodnosti stabla. Plantella Organik za citruse upotrebljavamo prilikom sadnje, početkom vegetacije i kao dodatno tijekom plodonošenja tijekom sezone. S doziranjem budimo oprezni i držimo se uputa na proizvodu te gnojimo udaljeno od debla voćke.

image
Plantella Organik za citruse
15. travanj 2024 21:15