StoryEditorOCM

borba s vrućinomStručnjak savjetuje što činiti u ovom stresnom razdoblju: Ne žurite s uklanjanjem lisne mase, a gdje god možete zasjenite osjetljive biljke i plodove!

Piše HRT, Maslina
24. kolovoza 2017. - 14:28

Ako ste pomislili da je vrućini i suši došao kraj, prevarili ste se! Mali predah u kontinentalnim krajevima već će u sljedećim danima ustupiti mjesto vrućini, a temperatura zraka će narasti i na više od 30 °C, kaže HRT-ov meteorolog Marko Vučetić. 

Zasjenite osjetljive biljke i plodove, i ne nadajte se kvalitetnoj košnji otave

Sunceljubivom bilju ovakav razvoj vremenskih prilika je dobrodošao, ali ostalom bilju nikako. Zbog smanjenja transpiracije biljke su prisiljene odbaciti dio lisne mase što je vidljivo kao suho lišće čak i na makiji te šumskom grmlju pa i drveću, a ne samo na uzgojnim biljkama, kao voćkama i povrtnicama. 

Osim toga, plodovi prisilno dozrijevaju i prekriveni su ožegotinama izazvanim dugotrajnom izloženošću Sunčevim zrakama. Stoga ne žurite s uklanjanjem lisne mase, a gdje god možete - zasjenite osjetljive biljke i njihove plodove. 

Ponegdje su i travnjaci požutjeli pa tamo gdje se krajem kolovoza i početkom rujna očekivala druga košnja, otava, od toga vjerojatno neće biti ništa.

Odgodite sjetvu da ne biste koristiti kletvu

Iako je krajem tjedna moguća slaba kiša u kontinentalnim krajevima, ipak sjetvu povrtlarskih kultura odgodite do povoljnije prognoze vremena ili osigurajte potrebne količine vode. To posebno vrijedi za jadransko područje. 

Ovdje je ponegdje na dalmatinskim otocima berba ranih sorti grožđa kao pošipa, već započela, kao i berba rogača i bajama. Na sreću, masline još kako tako odolijevaju suši, ali neće još dugo. 

Masline i smokve rado bi do kakve lokve, dok berba soli hladnoću i kišu ne voli

Masline su izvrsno urodile, ali suša bi mogla sve pretvoriti u lošu maslinarsku godinu. Oni koji su na vrijeme osigurali vodu za svoje maslinike zadovoljno će trljati ruke. 

Ipak dugotrajna vrućina i suša jednoj berbi i te kako odgovara, dakako, berbi soli u solanama. Ne smijemo zaboraviti ni smokve čiji su plodovi smežurani od suše, ali su kao nikada slatki, pa ako ste u prilici, zagrizite, jer: "Smokve se augušta jedu od gušta"!

25. travanj 2024 09:03