StoryEditorOCM

opasnost iz zemljeBoravak u vrtu može ozbiljno narušiti zdravlje: budite oprezni, ove bolesti vrlo lako mogu pokvariti vaš omiljeni hobi

26. siječnja 2018. - 10:32

Vrtlarenje je predivan način opuštanja, čemu pridonosi i kopanje na zemlji, utvrdila su brojna istraživanja, naravno pod uvjetom da ste među sretnicima koji imaju svoj vrt i dovoljno vremena da se prepuste tom užitku. Iako tlo sadrži mnoge korisne bakterije za naše zdravlje i imunološki sustav, u njemu su prisutne i one koje nam mogu ozbiljno narušiti zdravlje.

Spajanjem ugodnog i korisnog izloženi smo infekcijama, pogotovo kad na rukama imamo rane, ogrebotine ili žuljeve. Istraživač na Sveučilištu Queensland Mark Blaskovich upozorava na različite opasnosti koje nam prijete u vrtu i ističe da ih možemo i jednostavno izbjeći korištenjem vrtlarskih rukavica.

Tetanus

Najpoznatija infekcija kojoj smo izloženi tijekom rada u vrtu i sa zemljom je tetanus. Zaraziti se možemo preko rana i ogrebotina, a opasnost vreba i od vrtnih alata koje koristimo. Najučinkovitija zaštita od tetanusa je cijepljenje, ali mnoge ogrebotine i abrazije mogu se izbjeći kupnjom kvalitetnih vrtnih rukavica.

Sepsa

Ako koristimo gnoj u vrtu, tu nam prijete E. coli, Salmonella, Campylobacter jejuni (uzročnik kampilobakterioze) i listerije. Ako se zarazimo ovim bakterijama, infekcija se može razviti u sepsu. Tek ilustracije radi, britanski su mediji 2016. godine pisali o smrti 43-godišnje žene odvjetnice koja je umrla pet dana nakon što je radeći u vrtu porezala ruku, a ranu nije adekvatno liječila.

Legioneloza

Bakterija Legionella pneumophila obično se nalazi u sustavima ventilacije u zgradama, ali se također mogu naći u tlu i u kompostu. Godine 2016. zabilježeno je čak 29 slučaja legioneloze na Novom Zelandu, a među žrtvama je bio čovjek za kojeg je utvrđeno da se zarazio prilikom presađivanja ukrasnog cvijeća.

 
Budući da se ta bakterija obično udahne, svima koji koriste zemlju za cvijeće savjetuje se osim rukavica i korištenje zaštitnih maski.

Bolest cvjetnih vrtova

U vrtu smo također izloženi mnogim gljivičnim infekcijama. U korijenu ruža živi gljiva Sporothrix koja uzrokuje sporotricosis ili bolest cvjetnih vrtova. U početku se na koži stvore manje bule koje počinju rasti i postupno se pretvore u otvorenu bolnu ranu.

Gljive Aspergillus fumigatus i Cryptococcus neoformans mogu izazvati respiratorne probleme kod osoba s oštećenim imunološkim sustavom.

Insekti

Mark Blashkovich upozorava i na pauke, zmije i druge insekte koji zajedno s nama rade u vrtu. Za smanjeni rizik da nas te životinje ne ugroze svakako treba koristiti zaštitne rukavice, odgovarajuću obuću i odjeću, kao i kreme za sunčanje.

Međutim, ako vam se dogodi da se uza sve ove zaštitne mjere ozlijedite prilikom vrtlarenja, nemojte odugovlačiti s posjetom liječniku. Ponekad samo dobro i stručno čišćenje i zbrinjavanje ozljede može spasiti život.
20. travanj 2024 12:08