StoryEditorOCM

HOTEL CAVTATProglašeni šampioni 31. Sabatine: pehar podigli Ivan Batistić i Ivan Nobilo iz Lumbarde te Mato Violić iz Potomja, evo što su nam rekli nakon dodjele

Piše Bruno Lucić
6. studenog 2021. - 23:02
S lijeva: Marijana Beroš, Ivan Nobilo, Ivan Batistić, Mato Violić, Tihomir Prusina i Stjepan Đurinski Božo Radić/Cropix

Završnicu 31. Sabatine koja se ove godine održava u Hotelu Cavtat, obilježilo je proglašenje šampiona i uručenje priznanja za kvalitetu i izgled buteljiranih vina.

Šampion bijelih slatkih predikatnih vina i najbolje ocijenjeno vino je Leona – ledena berba 2016. OPG-a Đurinski iz Kupljenova kraj Zaprešića.

- Ovo mi je druga šampionska titula na Sabatini, 2017. sam bio šampion i zbilja sam ponosan biti sudionikom ovako jedne manifestacije. Strašno mi ovo puno znači, meni osobno, kao i cijeloj obitelji. Nagrada je ovo za trud koji smo uložili da proizvedemo takvo vino i da još osvojimo šampionsku titulu na ovako eminentnom ocjenjivanju vina gdje se susreću najbolji vinari iz Hrvatske. Sabatina nije 'samo' tako organizirana, ovdje su stručni skupovi, radionice, prezentacije da se ima čovjek kaj naučiti i biti ponosan što si sudionik tog jednog međunarodnog ocjenjivanja i prezentacije vinarstva i vinogradarstva. Imamo proizvodnju negdje oko 20 tisuća litara, ali dosta su nam, uz klasične sorte, pri srcu predikatna vina. Teško se ta vina prodaju, teško je naći kanale za prodaju, ali je srce nekak' jače i svake godine imamo neke predikate. U planu je da doma napravimo prostor da svoje vino koje proizvedemo prodamo na kućnom pragu jer trgovačke kuće i ugostitelji, svi hoće više zaraditi nego mi proizvođači. Ti se trudiš da napraviš proizvod, ali on bi to 1:5 da zaradi, ali mislim da to nije korektno. Smatram da bi tu država trebala stati iza nas proizvođača, možeš imati 1:2 ili 1:3, ali ne možeš imati 1:5, poručio je nositelj OPG-a Đurinski, Stjepan Đurinski koji je dodao kako cijela obitelj sudjeluje u proizvodnji.

image
Stjepan Đurinski sa suprugom Maricom 
Božo Radić/Cropix

Šampion crnih suhih i polusuhih vina je Teuta Blatina 2016. Vinarije Čitluk d.d. iz Čitluka.

- Već 37 godina radim u Vinariji Čitluk i već 37 godina se bavim Žilavkom i Blatinom, naravno, i drugim sortama. Poslao sam tri uzorka na ovo ocjenjivanje, svake godine na Sabatinu šaljemo na ocjenjivanje uzorke, ali i na druge festivale u okruženju. Poslao sam tri vina iz linije Teuta. To su manje serije vina, a kod publike imamo dobar odaziv za njih. Zanimalo nas je što stručni ocjenjivački sud kaže za ta vina, zadovoljan sam naravno, osvojio sam dvije zlatne medalje i šampionski pehar! 'Pomeli' smo i ovoliko razvikane Plavce i Dingače! Ovo je kolektivan rad, imam još pet tehnologa i enologa i jednostavno idemo k tome da proizvedemo što bolja vina, a inače smo najveća vinarija u Bosni i Hercegovini, imamo najdužu tradiciju. Također, predavač sam na Agronomskom i prehrambeno-tehnološkom fakultetu u Mostaru iz predmeta „Vinarstvo i tehnologija vina”. Jako me ovo veseli, nikad veći pehar nisam držao u ruci, medalje sam dobio, ali me ovaj pehar baš veseli, stvarno mi je neizmjerno drago, otkrio je Tihomir Prusina ispred Vinarije Čitluk d.d. koji je inače doktor vinogradarstva i vinarstva.

image
Tihomir Prusina 
Božo Radić/Cropix

Šampion bijelih suhih i polusuhih vina je Grk „Bartul” 2020. Obrta Zure iz Lumbarde na Korčuli. Također, šampion vina sorte pošip je Pošip „Zure” 2020. istog proizvođača.

- Za Pošip smo četiri godine zaredom u kategoriji najboljeg pošipa bili šampioni što nam daje potvrdu da zbilja imamo jedan kvalitetan proizvod i to dokazujemo iz godine u godinu, četvrti put zaredom. Ove godine smo u kategoriju suhih i polusuhih bijelih vina osvojili s Grkom što nam je od svega ovoga najviše drago jer smo htjeli 'skinuti' Pošip s trona. E, sad kad smo s Grkom uspjeli 'skinuti' Pošip, mislim da smo zaista uspjeli jer nam je bila želja da s Grkom postignemo ono što smo postigli s Pošipom. Dvije najvažnije sorte Korčule su Pošip i Grk, Grk se pretežito uzgaja u Lumbardi, autohtona sorta, a u našoj vinariji radimo isključivo vina s našeg položaja, ne kupujemo grožđe, to su sve' single vineyard' vina tako da sva vina radimo već u vinogradu, najveći trud je u vinogradu. Inače, brat Marko i ja smo završili u struci, vinarstvo i vinogradarstvo i vodimo proizvodnju u vinogradu, vinariju i nove ideje, nove tehnologije, poštivanje tradicije, mislim da se trud isplatio. Dosta smo skromni i ovo je nama stvarno veliki uspjeh biti na Sabatini i svake godine podizati šampionski pehar, rekao je Ivan Batistić iz Obrta Zure.

image
Ivan Batistić
Božo Radić/Cropix

Šampion vina sorte plavac je Dingač Reserva 2013. proizvođača Matuško vina d.o.o. iz Potomja na Pelješcu.

- Ova nagrada znači dokaz velikog truda i rada, puno odricanja, znanja i slušanja ćaće u ovom svemu. Vrlo mi je drago i to je samo dokaz kvalitete rada. Mislim da je ovo jedan veliki problem, jer, imati oca koji je toliko uspješan, ne smije se razočarati, veliki je teret, veliki je 'pressing' za bit' minimalno dobar koliko on ili bar približno dobar kao on. Teško je, ali trudimo se i dokazujemo. Treba slušati starije, stručnije, najbolje i treba učiti od najboljih. Ne treba biti puno pametan, treba samo imati dobru sirovinu, dobro odraditi i imati najbolje ljude. U mom slučaju je to moj otac, ali da nije otac, slušao bi nekog prvog ili drugog susjeda jer očeve nagrade kroz život dokazuju da je vjerojatno jedan od najboljih što se tiče crnih vina u Hrvatskoj i samo treba slušati, raditi, gledati, učiti i pratiti, ništa drugo. Ne treba puno izmišljat', izjavio je Mato Violić iz Matuško vina d.o.o.

image
Mato Violić
Božo Radić/Cropix

Šampion jakih alkoholnih pića je Sveti Ivan, liker od rogača, proizvođača OPG Ante Beroš iz Bratuša.

image
Marijana Beroš
Božo Radić/Cropix

- Ovo nam puno znači, nešto je neopisivo, zaslužili smo ovo našim radom, trudom i odricanjem. Inače, radimo 17 raznih pića: od likera preko rakija, vina, a radimo i med i masline te se bavimo ugostiteljstvom, imamo restoran i kafić, a djeca nam dosta pomognu, kazala je supruga Ante Beroša, Marijana Beroš.

Šampion izgleda proizvoda je Grk „Albi Auri” 2020. OPG-a Nobilo, Ivana Nobila iz Lumbarde na Korčuli.

image
Ivan Nobilo
Božo Radić/Cropix

- Dosta mi znači ovo priznanje zbog toga što sam dosad dobio tek jednu srebrnu medalju za vino i to za Grk jer smo tek 2018. počeli ozbiljniju proizvodnju i ovo je sad već jedna kruna koja je sve podigla na jedan veći nivo – i za vino i za izgled boce. Za izgled bi se morao zahvaliti svojoj dizajnerici koja je pomogla oko izgleda, 50 posto i ona zaslužuje ovo priznanje. Ovo je već jedna, što bi se ono po starinski reklo, 'noga u guzicu' da čovjek krene malo i u veće i u ozbiljnije zahvate i uspjehe, otkrio je Nobilo.

25. travanj 2024 12:30