StoryEditorOCM

zdrava delicijaUpoznali ste motar, a sada vas učimo kako ga pripremiti

Piše PSD.
25. studenog 2016. - 14:10
samoniklo_bilje21-090516

Recepti o pripremi odnosno konzerviranju listova motara (petrovca) u slano-kiselom naljevu se zaista razlikuju, međutim ono što je naglašeno u gotovo svakom receptu je da se kiseljenje treba uraditi u što kraćem roku nakon branja biljke. 

Također, prethodno je vrlo važno dobro oprati i očistiti listove kako bi se odstranile sve nepoželjne nečistoće kao i drvenasti, nejestivi dijelovi.

Recept 1

Steriliziranu (prokuhanu) staklenku napunite sa 300 g opranih listova motara. Za nalijevanje kratko prokuhajte mješavinu kvasine i vode (po 200 ml) u koju ste stavili pola velike žlice šećera, pola žlice soli i papar u zrnu. Ta smjesa se vruća ulije preko listova motara u staklenki. Dobro zatvorite i ostavite dok se ne ohladi.

Recept 2

Na pola kilograma čistih opranih listova petrovca ulijte litru vode. Dodajte 1 dl kvasine, kušajte pa ako treba, dodaje još malo kvasine. Posolite i dodajte začine te lagano kuhajte dok listovi motara ne omekšaju. Ohladite pa potom u čiste staklenke složite lišće motara i zalijte tekućinom i smjesom u kojoj se kuhao.

Konzervirani listovi petrovca pripremljeni prema gornjim receptima čuvaju se na tamnom i hladnom mjestu, a spremni su za konzumaciju već nakon 10-ak dana.

Recept 3

Motar tri dana namačite u morskoj vodi. Vodu mijenjajte dva puta dnevno. Izvadite listove petrovca, stavite ih u staklenku pa ih prelijte mješavinom vode i kvasine (omjer 1:3). Staklenke stavite na hladnom i tamnom mjestu. Ovako pripremljen motar možete jesti nakon mjesec dana.

DOC. DR. SC. IVANA GENERALIĆ MEKINIĆ

Na lešo, u rižotima, fritajama,...

U gastronomiji petrovac se osim ukiseljen priprema najčešće "na lešo" s krumpirima (slično kao i blitva) ili s tvrdo kuhanim jajima (kao šparoge), ali se i kao svako drugo povrće (a smatra se morskim povrćem) dodaje u salate, rižote, pite, juhe, variva, fritaje... 

Listovi petrovca često se i suše, pa se u obliku suhog začina koriste u pripremi različitih jela. Na ovaj način intenzivna aroma petrovca ima nešto blaži učinak jer se dio eteričnog ulja sušenjem izgubi.

17. travanj 2024 14:36