StoryEditorOCM

za vikend u akciju!Agrometeorolog savjetuje: Sada je vrijeme za krčenje, voćari bi mogli zasaditi pokoju voćku, a vinogradari isprobati škare

Piše Maslina/Agroklub
7. siječnja 2022. - 14:57

Proteklih dana bilo je iznadprosječno toplo za ovo doba godine. Dnevna temperatura zraka narasla je na zapadu do 16℃, istoku 17℃, a uzduž Jadrana, te u gorju do nevjerojatno visokih 19℃. Akumulacija topline bila je uzduž Jadrana veća od prosjeka za 50, a na kopnu i za 80 posto.

No, jutra su ipak bila hladna, pa se pri tlu temperatura spustila u Splitu na samo 1℃, Slavonskom Brodu -3℃, a u Ogulinu i Varaždinu na -5℃. Tlo je u cijeloj zemlji trenutno umjereno vlažno, pa ozime ratarske kulture ne trpe od manjka, a pogotovo ne i od viška vode u tlu.

U danima koji dolaze vlažnost tla bit će u opadanju, jer se veće količine oborine idućih pet dana ne očekuju, piše poznati agrometeorolog Dražen Kaučić za Agroklub.

Nešto malo kiše i snijega u nizinama na istoku i zapadu, ali i u gorju može pasti već sutra i u subotu. Do nedjelje iz dana u dan bit će sve hladnije. Dnevna temperatura zraka narast će u dane vikenda na istoku i zapadu do 2℃, a jutarnja se spustiti na -4℃.

image
Shutterstock

U gorju će spomenutih dana dnevna temperatura narasti do samo 1℃, a jutarnja se spustiti na -7℃. Uzduž Jadrana bit će znatno toplije s dnevnom temperaturom do 12℃, a jutarnjom iznad točke smrzavanja.

U cjelini promatrajući očekivane temperature i oborine u danima koji dolaze, ratari su zadovoljni, jer se umjerena vlažnost tla nastavlja. Voćari su također zadovoljni, jer njihove kulture polako nakupljaju takozvane inaktivne temperature zraka.

Uglavnom suhe dane u cijeloj zemlji sve do početka idućeg tjedna treba iskoristiti za odlazak u zapuštene voćnjake i vinograde, ali i na oranice čiji su vlasnici zaboravili na njih. Sada je vrijeme da se krče. Možda će nam na početku biti malo zima, ali brzo ćemo se ugrijati. Dolaskom proljeća možda će se na njima nešto posijati ili posaditi.

Voćari bi obilje sijanja Sunca u petak mogli iskoristiti za sadnju pokoje voćke, a vinogradari isprobati kako njihove škare režu, jer blagdan sv. Vinka je pred vratima, savjetuje Kaučić za Agroklub.

19. travanj 2024 08:58