StoryEditorOCM

akcija u SmoljancimaZagrebački maslinari u Istri posadili maslinik s autohtonim sortama

Piše PSD.
24. ožujka 2015. - 13:57
P3200833.JPG

U subotu 21. ožujka grupa od deset članova udruge Zagrebački maslinarski institut prišla je sadnji novoga maslinika. Radi se o terenu koji se nalazi u selu Smoljanci na jugu Istre, vlasništvo članova udruge Srećka Grossa i supruge Ivanke.

Želja vlasnika je bila, koja je ovom akcijom i ostvarena, na tom terenu posaditi jedan ogledni maslinik sa cijelim nizom autohtonih istarskih, ali i dalmatinskih sorti.

Na zemljištu su unaprijed bile iskopane velike i duboke sadne jame, na udaljenosti 7 metara jedna od druge. Posao je počeo zabijanjem kvalitetnih i čvrstih kolaca.

Ekipa predvođena Berislavom Gaćinom, Ivicom Pešićem i Srećkom Grossom, pažljivo je odredila položaj za svaku sadnicu, imajući u vidu strane svijeta, „ružu vjetrova“, oprašivače, lokalne i donesene sadnice.

Od autohtonih lokalnih sorti bile su zastupljene puntoža, buža, istarska bjelica i oblica, a iz Dalmacije je donesena krvavica.

Potom je slijedilo stavljanje stajskoga gnoja na dno svake jame, djelomično zatrpavanje zemljom, stavljanje sadnice uz zabijeni kolac, te nastavak zatrpavanja zemljom. Dodan je peletirani kokošji gnoj, pa opet zemlja, te krug gnojiva (NPK 15-15-15) i konačno završni sloj kvalitetne zemlje.

Pred kraj je svaka maslina dobro zavezana za kolac (osmica) gumenim bužirom, formiran je lijevak, te je dobro zaliveno vodom.

Maslinari su ovom sadnjom na najbolji način potvrdili svoju osposobljenost za posao maslinara, koju su ranije stekli i službenim ispitom i dobivanjem svjedodžbe. Tako su i teorija i praksa došle do izražaja.

Članovi će s interesom pratiti razvoj i napredak ovoga maslinika od 30 maslina, kao i onih drugih koje će vlasnici uskoro posaditi na dva veća terena sa 100, odnosno 150 sadnica. Tim će pothvatom postati najveći maslinari u općini Svetvinčenat, što je potvrdio i načelnik općine g. Dalibor Macan, koji je pohodio vrijedne maslinare.

Maslinari su nakon završenog posla posjetili arboretum "Histria Aromatika" u selu Golaš (vl. g. Filipaj). Impresivni objekt turističko-ugostiteljske i proizvodne namjene smješten je na vrhu brda, okružen poljima lavande, smilja, te vinogradima i maslinicima.

Arboretum je svojevrsni tematski park o autohtonom, ljekovitom, aromatičnom i začinskom mediteranskom bilju. Pogled iz arboretuma seže do Rovinja i njegovih otoka, te na drugu stranu do Učke i drugih mjesta u unutrašnjosti Istre.

Nakon sadržajnog i uspješnog dana, maslinari su se uputili na ugodno druženje u restoranu „Pod Ladonjon“ u Žminju, te zaputili kući u Zagreb. Već su osmislili teme za nova okupljanja, bilo u sjedištu udruge, bilo u maslinicima svojih članova.

MASLINA
Foto: Kruno Kovačević,
udruga Zagrebački maslinarski institut
info@zagreboliveinstitute.hr

25. travanj 2024 16:01