StoryEditorOCM

ulje IZ ILICEZagrebački maslinari sade plantaže po Dalmaciji

Piše PSD.
6. veljače 2015. - 01:29
maslina040304maslimici047
Maslinari se okupljaju u udruge na cijelom Jadranu, od Istre do krajnjeg juga, no jedna je maslinarska udruga osnovana daleko od Dalmacije i plodnih maslinika, u srcu Zagreba. Riječ je o Udruzi "Zagrebački maslinarski institut" koja već petu godinu okuplja maslinare i ljubitelje maslina kako bi se na jednome mjestu razmijenili savjeti, iskustva, te stekla nova znanja o maslinarstvu.

- Naša udruga "Zagrebački maslinarski institut" ima ambiciju povezati maslinare rekreativce i zaljubljenike u njene plodove, te ih učiniti kvalitetnim i prepoznatljivim proizvođačima i promicateljima korištenja maslinova ulja. Osim entuzijazma i dobre volje, članovi ove udruge svakako stavljaju na raspolaganje i svoje stručne i znanstvene potencijale, s obzirom na to da već sada u svojim redovima imamo članove istraživače i znanstvenike raznih profila - liječnike, farmaceute, biologe, kemičare, ekonomiste, informatičare...- kaže Krunoslav Kovačević, predsjednik Udruge.

Članovi zagrebačke udruge maslinara uglavnom su Dalmatinci ili dalmatinski zetovi iz Šibenika, Makarske, Skradina, s Paga, Murtera, Brača, Korčule, Koločepa...

Kad već ova vrijedna stabla ne mogu u Zagrebu saditi onako kako bi htjeli, mogu barem o njima razgovarati i tako poboljšati svoja maslinarska znanja.

- Maslina ne može podnijeti niske temperature, pa se kod nas ne može saditi na otvorenom, no poznato je da ima primjera sadnje ponekog stabla u hotelima, restoranima ili terasama kuća - kaže Kovačević.

Članovi Udruge iz mjeseca u mjesec svoja znanja šire uz pomoć stručnih osoba, organiziranjem tribina, predavanja, a potom usvojena znanja, kad im to obveze dopuste, prenose u svojim dalmatinskim maslinicima.

Naravno, www.zagreboliveinstitute.hr je poziv svima koji u Zagrebu žive, a u Dalmaciji imaju maslinike da se pridruže zagrebačkoj maslinarskoj udruzi i tako postanu još bolji maslinari i na kontinent donesu malo mediteranskog ugođaja.

Brojne nagrade

Da su zagrebački maslinari odlični i u praksi pokazuju i brojne nagrade, a među zadnjima je uspjeh Ivice Pešića na izložbi i natjecanju u Vodicama koji je osvojio 96 bodova za svoje ulje iz oblice, a time i zlatnu medalju te “Amforu“. Uz to, članovi Mladen Koša i Mirko Mišura ocijenjeni su sa 92,72 boda za višesortno ulje te su također dobili zlatnu medalju.

Na Maslini 2014. u Splitu ponovo je nekoliko članova ove udruge dobilo vrijedna priznanja - zlatne medalje Zvonimir Perica i Berislav Gaćina, a srebrnu Šime Miliša. U Zadru je zlatnu medalju osvojio Željko Kolar.

OJDANA KOHAREVIĆ
Foto: Arhiv CROPIX

24. travanj 2024 21:46