StoryEditorOCM

otvaranje u petakZadar zove na Dane masline

Piše PSD.
16. travnja 2015. - 09:41
masline_berba1-011009

Ovoga petka otvara se 17. međunarodna manifestacija Dani masline, u Gradskoj loži na Narodnom trgu. Manifestaciju će svečano otvoriti župan Zadarske županije Stipe Zrilić.

Dane maslina organizira Udruga prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista Zadarske županije, uz pokroviteljstvo Ministarstva poljoprivrede, Zadarske županije i Grada Zadra.

Suorganizatori su Zavod za javno zdravstvo, Savjetodavna služba Zadarske županije, Odjel za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru, Narodni muzej Zadar te Agroekološka udruga dalmatinskih maslinara “Orkula” iz Biograda na Moru.

Kao i protekle dvije godine, članovi Udruge prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista Zadarske županije uzorkovali su ulje direktno kod proizvođača. Uzorci su prikupljeni i u Šibensko-kninskoj, Splitsko-dalmatinskoj i Istarskoj županiji, ali i izvan granica naše države, iz Slovenije i Italije, što manifestaciji daje međunarodni karakter.

Sajam na Narodnom trgu

Sudjeluje šezdesetak proizvođača. Zbog izuzetno teške godine za maslinare broj uzoraka znatno je manji nego proteklih godina. Potaknuti činjenicom da je znatan broj maslinara protekle godine imao slab ili nikakav urod maslina, članovi Udruge organizirali su niz zanimljivih predavanja od eminentnih stručnjaka iz područja agronomije, maslinarstva i uljarstva.

Predavanja će se održati ovoga petka u poslijepodnevnim satima (od 15 do 19 sati) u hotelu “Kolovare”. Budući da ova manifestacija ima za cilj edukaciju maslinara, uljara, ali i svih potrošača maslinova ulja, uz predavanja bit će organizirane prezentacije i vođene degustacije maslinovih ulja u suradnji s Profesionalnim panelom Zavoda za javno zdravstvo.

U subotu, 18. travnja, od 10 do 11 sati, manifestacija se nastavlja prezentacijom rezidbe maslina, praktičnim radom na terenu, koju će ispred hotela “Kolovare” voditi stručnjaci agronomi Gordana Dragun i Zvonimir Vlatković.

Program manifestacije završava u 18 sati svečanom dodjelom priznanja i proglašenjem pobjednika u hotelu “Kolovare”.

Za vrijeme trajanja manifestacije, u petak i subotu, na Narodnom trgu bit će održan tematski sajam, a izlagači su proizvođači proizvoda s tematikom masline: OPG Mate Kolčeg, OPG CD Raspović, OPG Žampera, OPG Novaković, Vražap, OPG Kristina Lučić, OPG Matulić, časopis Maslina, Domaća radinost Mirjane Kukrić iz Vodica, Kraljevski vinogradi te Zavod za javno zdravstvo.

M. KALAJŽIĆ
Foto: Ilustracija CROPIX

19. travanj 2024 04:33