StoryEditorOCM

KUNA BEZ RAČUNAVlasnici OPG-ova mogu odahnuti: na snazi ostaju sadašnja pravila

19. lipnja 2017. - 14:23

Malo je još vremena ostalo do 1. srpnja, kada fiskalne blagajne moraju nabaviti i preko njih izdavati račune obrtnici, osobe koje se bave samostalnim djelatnostima, šumarstvom i poljoprivredom te plaćaju porez na dohodak paušalno.

Svi oni, a procjenjuje se da je riječ o 15.000 obveznika, nisu morali imati fiskalnu blagajnu niti izdavati fiskalne račune, a kako porez na dohodak plaćaju paušalno, u unaprijed određenim iznosima, nazivani su malim obveznicima fiskalizacije koji su račune mogli ispisivati ručno i izdavati ih iz posebne knjige računa ovjerene kod poreznika.

Od prvog srpnja će ih svi paušalci morati izdavati putem fiskalne blagajne, koju moraju platiti, a treba im i pristup internetu, što znači mjesečni trošak do 200 kuna pretplate na fiskalne blagajne kod telekom operatera.

Nova pravila igre otvorila su neke nedoumice kod građana. Pitaju se moraju li onda obiteljska poljoprivredna gospodarstva (OPG) izdavati fiskalne račune, dok su se oni koji se bave iznajmljivanjem soba i apartmana turistima također našli u nedoumici oko fiskalizacije.

Najkraće rečeno, svi oni mogu odahnuti, za njih se ništa ne mijenja. Iznajmljivači koji ne posluju s gotovinom, nego im novac za iznajmljivanje sjeda na račune, ne moraju izdavati fiskalne račune jer ni nemaju prometa gotovinom, dok za OPG-ove na snazi ostaju sadašnja pravila.

U Središnjem uredu Porezne uprave ovako su nam to objasnili:

- Sukladno odredbama Općeg poreznog zakona računi se ne moraju ispostavljati ako se vlastiti poljoprivredni proizvodi proizvedeni na vlastitom obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu izravno prodaju krajnjem potrošaču u proizvodnim objektima seljačkih ili obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava te ako se prodaja vlastitih poljoprivrednih proizvoda obavlja na tržnicama i otvorenim prostorima. Prodajom na tržnicama i otvorenim prostorima smatra se isključivo prodaja vlastitih poljoprivrednih proizvoda krajnjem potrošaču koja se obavlja na štandovima i klupama tržnica na malo i izvan njih – navodi Porezna uprava.

Detaljnije objašnjenje poslali su nam iz Hrvatske obrtničke komore. Pa tako navode:

- Građani koji su paušalni obveznici plaćanja poreza i pri tome naplatu za iznajmljivanje soba i apartmana ne primaju u gotovini ili karticama, u tom slučaju izdaju samo račun Agenciji i to ne prema Zakonu o fiskalizaciji u prometu gotovinom jer ostvaruju dohodak od imovine, a ne od samostalne djelatnosti. Ako su registrirani kao obrtnici, tada izdaju račun Agenciji s elementima prema Zakonu o fiskalizaciji, ali ne putem fiskalne blagajne, jer naplata nije izvršena u gotovini. Građani koji naplaćuju iznajmljivanje u gotovini, ako plaćaju porez na dohodak paušalno, ne trebaju primjenjivati odredbe ovog zakona - kažu o ovoj komori.

Znači, za OPG-ove promjena nema, kao ni za one koji iznajmljuju sobe, stanove i apartmane turistima. Frizeri, kozmetičari, pedikeri i slični paušalci moraju proći fiskalizaciju, a isto vrijedi za paušalce obrtnike, one koji se bave samostalnim djelatnostima, poljoprivredom i šumarstvom.

Prema Poreznoj upravi, takvih je oko 15.000, a kako nam kažu u Hrvatskoj obrtničkoj komori, procjenjuje se da obrtnika paušalista ima oko 20.000. Međutim, samo oni obrtnici paušalisti koji posluju gotovinom ili kreditnim karticama moraju nabaviti fiskalne blagajne, a takve podatke nije moguće procijeniti temeljem postojećih evidencija.

- Ostali paušalisti koji posluju samo preko transakcijskog računa, postaju obveznici fiskalizacije od 1. srpnja, ali s manjim obvezama. Oni trebaju donijeti interni akt o sljednosti računa, imati naljepnicu "bez računa se ne računa" i izdavati račune s određenim numeričkim oznakama u broju, te s datumom, satom i minutama izdavanja računa. Nemaju nekih dodatnih izdataka kao oni koji trebaju uvesti fiskalnu blagajnu te biti povezani internetom s Poreznom upravom – vele u Komori.

Novinari i umjetnici

Samostalni novinari i umjetnici nisu obrtnici, a Zakonom o porezu na dohodak razvrstani su u posebnu skupinu profesionalnih samostalnih djelatnosti. Za tu vrstu djelatnosti nije predviđena mogućnost plaćanja poreza u paušalnom iznosu, a ako naplaćuju račune gotovinom, trebaju uvesti fiskalnu blagajnu, kažu u Hrvatskoj obrtničkoj komori.

Lutrija, duhan i kocka

Iz Porezne uprave ističu da se, prema odredbama Općeg poreznog zakona, računi ne moraju ispostavljati ako se promet ostvaruje od priređivanja lutrijskih igara, igara klađenja, igara u casinima te na automatima za igre na sreću i zabavu, potom ne moraju se ispostavljati ako se pretežni dio vrijednosti prometa odnosi na maloprodaju dnevnog tiska, duhana i duhanskih prerađevina, maraka i drugih poštanskih vrijednosnica, ako se prodaja obavlja putem automata, ako se vlastiti poljoprivredni proizvodi proizvedeni na vlastitom obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu izravno prodaju krajnjem potrošaču u proizvodnim objektima seljačkih ili obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava te ako se prodaja vlastitih poljoprivrednih proizvoda obavlja na tržnicama i otvorenim prostorima.

18. travanj 2024 23:02