StoryEditorOCM

11. izdanjeViše od 20.000 posjetitelja u Vodnjanu: ova godina pamtit će se po iznimnoj kvaliteti

Piše PSD.
15. studenog 2015. - 19:12
smotra_maslinovo01-131115

NEDJELJA: ZAVRŠETAK MANIFESTACIJE

Edukativnim predavanjima i gastro showom, s posljednim slatkim "slijedom", palačinkama po bumbarski vodnjanskog gradonačelnika Klaudija Vitasovića, zamiješanih, pečenih i prelivenih s mladim ekstradjevičanskim maslinovim uljem, u nedjelju navečer u Vodnjanu završen je trodnevni festival mladog maslinovog ulja.

Dane mladog maslinovog ulja, 11. po redu, posjetilo je više od 20.000 posjetitelja, pod šatorom od 1600 metara četvornih, ispod kojeg je bilo više od 100 izlagača, proizvođača mladog maslinovog ulja i drugih delicija iz naše zemlje, Italije, Slovenije, BiH, Srbije, Crne Gore i po prvi put Albanije.  

Sami maslinari, kao i stručnjaci, slažu se da će ovogodišnja berba ostati zapamćena kao jedna od najboljih posljednjih godina, po iznimnoj kvaliteti  maslinovog ulja, unatoč slabijem prinosu zbog esktremnih vrućina početkom ljeta koje su "spržile" cvijet.

I ovogodišnja vodnjanska fešta mladog maslinovog ulja potvrdila je prepoznatljiv brend ove manifestacije, poznate i priznate u široj regiji.

Branka Žužić

OBJAVLJENO U PETAK: OTVARANJE

Više od 200 uzoraka maslinovog ulja koje će prezentirati više od sto izlagača iz Hrvatske, Italije, BiH, Crne Gore i Albanije, vođene degustacije u Oil baru, stručna predavanja i gastro show, samo su dio sadržaja ovogodišnjih 11. Dana mladog maslinovog ulja koji su u petak svečano otvoreni u Vodnjanu.   

Po riječima vodnjanskog gradonačelnika Klaudija Vitasovića, cilj ove manifestacije je da ona bude mjesto gdje će se susresti maslinari, potrošači i ugostitelji, te što više promovirati potrošnju maslinovog ulja.

"Maslinovo ulje je izvor zdravlja, a Vodnjan se dokazuje kao grad koji je do sada najviše napravio za potrošnju i promociju maslinovog ulja te se s pravom smatra središtem događanja vezanih uz maslinova ulja", kazao je Vitasović. Dodao je kako nikada do sada nisu na ovome području imali mlađe maslinovo ulje vrhunske kvalitete.  

Upravo iz tog razloga, ustvrdio je, ovogodišnja ulja karakteristična su za proizvodnju u sušnim klimatskim prilikama, pa su mirisna i okusima jača, odnosno snažnija im je pikantnost i gorčina.

Istarski župan Valter Flego napomenuo je kako je Vodnjanština prepoznatljiva po tradiciji proizvodnje maslinovih ulja, a na Danima mladog maslinovog ulja primjenjuju se novi načini i eksperimentiranja u suvremenoj gastronomiji s maslinovim uljima vrhunske kvalitete.  

Dodao je da vodnjanska manifestacija postaje posebno mjesto za stvaranje novih poslovnih prilika i novih ideja, mjesto susreta, stručnih i informativnih edukacija.

Prošle je godine tijekom trodnevne manifestacije Vodnjan posjetilo više od dvadeset tisuća ljubitelja mladog maslinovog ulja.

(H) 

19. travanj 2024 09:05