StoryEditorOCM

osmo izdanje‘Vinski podrum‘ u Dioklecijanovim podrumima: velika fešta vina, maslinovih ulja i delicija održat će se 20. i 21. svibnja

Piše Meri Šilović
7. svibnja 2022. - 14:45

Evo nas opet! Festival vina i delicija u organizaciji Slobodne Dalmacije nakon dvije godine korone vraća se u Dioklecijanove podrume, jedinstvene, vjerojatno najljepše vinske podrume na svijetu, koji su, kao i cijela carska palača iz koje je izrastao grad Split, pod UNESCO-ovom zaštitom.

U petak i subotu 20. i 21. svibnja u grad Svetog Duje na veliku feštu vina i delicija slit će se sa svih strana brojni vinari, vinoljupci, vinski radoznalci, maslinari, ljubitelji i znalci maslinova ulja, kušači i hedonisti.

Korona nam je ukrala dvije godine, 2020. i 2021., i ovo je mogao biti 10. jubilarni Festival vina Slobodne Dalmacije. Ali nije nego je eto 8., ali bit će pun šušura, raskošan, zanimljiv, mirisan kao da je jubilarni.

Vinari iz svih krajeva Lijepe naše, ali i susjedne Bosne i Hercegovine, s ponosom dolaze pokazati svoje prvake, ponajbolja vina, vrhunske ponos kapljice iz svojih podruma pa ćete moći od štanda do štanda učiti i kušati mirise, okuse i arome različitih vina i vinogorja, terroirea i sorti, umijeća vinara i podrumara.

Čime se ponose Konavle, čime Korčula, Pelješac, Komarna, Dalmatinska zagora...? Kakva su vrhunska vina s Kvarnera, što se novoga, posebnog napravilo u vinogradima i podrumima Hvara, i kakve vinske novosti stižu s Visa?

image
Jakov Prkić/Cropix

Mirise lijepih vina s obala Dunava donose vinari Slavonije i Baranje, a priču iz svojih podruma, kleti i vinograda u Split na Festival dolaze ispričati veliki majstori iz Zagorja. Što novog kriju podrumi vrhunskih vinara iz Ravnih kotara, koji u posljednje vrijeme osvajaju nagrade sa svojim vinima gdje god se pojave?

Sve to ćete saznati kroz đir Festivalom vina i delicija u Dioklecijanovim podrumima. U jakoj postavi na Vinski podrum u Split dolaze s najboljim vinima iz svojih podruma predstaviti i vinski prvaci Hercegovine.

Moćni plavci s Pelješca, Hvara, Visa, iz Kaštela, mirisna malvasija dubrovačka iz Konavala, pošipi, grk i maraštine, muški trnjaci i nježne zlatarice vrgoračke, elegantne imotske kujundžuše, lepršava žlahtina s Krka, posebni merloti, syrahi i caberneti iz zadarskog zaleđa, svjetski nagrađivana ledena vina Zagorja, izborne berbe, najljepši traminci Iloka… samo su dio raskoši koju nudi ovogodišnja velika fešta vina u Dioklecijanovim podrumima.

image
Nikola Vilić/Cropix

Uz vrhunsku kapljicu idu i vrhunske delicije pa ćete između kušanja vina svratiti do štandova s vrhunskim pršutima, sirevima, mariniranom i slanom ribom, čokoladama, raznim drugim delicijama.

Na našoj već čuvenoj Škancini od maslinova ulja moći ćete kušati svjetski nagrađivana maslinova ulja od Dalmacije do Istre pa i Hercegovine. A pobrinuli smo se i da kroz posebnu radionicu možete naučiti kako razlikovati dobra od loših maslinovih ulja. Naučit ćete na drugoj kako sljubljivati hranu i vino.

I ove godine osmišljene su posebno izazovne radionice na kojima će premijerno biti predstavljena neka baš posebna nova vina, neki posebni pjenušci, velika priča o prošeku, baštini i svjetskoj bitci za nju, o moćnim vinogorjima Dubrovačko-neretvanske županije, o viškoj vugavi, autohtonoj dalmatinskoj sorti, koja je danas na nevoljnom putu zaborava kao što je nekad bio crljenak kaštelanski, o syrahu, internacionalnoj sorti koja se u Dalmaciji osjeća ko doma….

Prijavite se na radionice, zaista vrijedi.

Dobro nam došli na veliku feštu u Dioklecijanove podrume, dobro nam došli u Vinski podrum!

16. travanj 2024 17:25