StoryEditorOCM

čudo iz polačeVinari u gostima: Kotar - vrhunski proizvodi iz minskog polja

Piše PSD.
28. travnja 2015. - 11:46
kotar

Čudo je Polača i njeni beskrajni maslinici i vinogradi. A bogme je čudo i Rade Bobanović. Nevjerojatne energije, pun priče, planova i posla. Uvijek je takav i takvog ga znaju od Polače do - Bruxellesa!

Ali priču o izvrsnim ekološkim vinima i maslinovim uljima poljoprivredne zadruge "MasVin" valja čuti od početka. Nekad su tu u Polači bile mine. Sad se njeguje loza i beskrajni maslinici. Posljednjih godina i smokve. Poljoprivredna zadruga "MasVin" je sa svojih 60 hektara maslinika i vinograda najveći ekološki uzgajivač vinove loze i maslina u Dalmaciji. Priznanja stižu sa svih strana, od domaćeg Noćnjaka i Sabatine do Londona i Decantera.

A počelo se doslovno od nule. Krivo – ne od nule nego od minusa. Dakle ne od golog kamenjara nego od – miniranoga golog kamenjara. Ali Rade Bobanović i njegov partner Željko Uzelac imali su san.

I početkom stoljeća krenuli u veliki posao podizanja maslinika, vinograda i smokvika na 45 hektara državnog zemljišta na području Tinja u općini Polača u zadarskom zaleđu. Na prostoru surog kamena i makije bilo je i zaostalih mina i sve je u startu izgledalo beznadno.

Uložilo se svih ovih godina puno novca, rada, truda, inovacija i – eto danas stvarno dobrih vina i prekrasnih ulja. Sve je ekološko, a u ovim godinama u kojima su bolesti i štetnici nemilo harali i maslinicima i vinogradima ekološki se s njima nije bilo lako boriti.

Ali Rade Bobanović ima svoje inovacije u tom smislu, baš kao što Željko Uzelac ima izvrsne inovacije u berbi. I kad se tako dobre energije slože – sve ide. Mora ići.

- Sve je počelo 2005. godine zahvaljujući Željku Uzelcu inženjeru strojarstva, koji je poznat i na hrvatskom i na svjetskom tržištu u svom poslu, koji je pokrenuo inicijativu, a koji je i danas zaljubljen u ovo. Drugi osnivač je Milenko Zagorac, inženjer građevine, čovjek rođen također u Polači. I treći partner sam ja. Magistrirao ekonomiju, pred doktoratom. U zadruzi je sedam članova, imamo i 30-ak kooperanata. Mi smo ljudi koji stvaraju evo dodanu vrijednost pod otvorenim nebom. Ovdje na nekadašnjoj crti razdvajanja. Da nas se razumjelo u državnoj administraciji moglo je svega ovoga biti i više... Ljudi kao mi, a ima ih u Lijepoj našoj, vizionari su koji Hrvatsku vide u top-tri svijeta u nekim proizvodima. Ali umaramo se od tih administrativnih barijera...

- O tome ste, čujem, držali predavanja u – Bruxellesu?

- Jesam! Držao sam predavanja baš o tome zašto Hrvatska ide korak naprijed, dva natrag, o mjerama koje smo pripremili u ruralnom razvoju i problemima oko toga. Komisija EU-a za procjenu potencijala država koje su ušle ili ulaze u EU je bila zainteresirana za takvo predavanje. I jedno od temeljnih pitanja koje ih je zanimalo u raspravi je zašto Hrvatska tako malo sredstava vuče iz EU fondova, a ima mogućnosti da ih uzme.

Zaustavili smo se, jer ćemo umjesto u vinskoj priči završiti u nekoj drugoj, sigurno manje lijepoj. Valja u vinograde i maslinike. Patke su se ganjale po umjetnom jezeru, napravljenom baš za navodnjavanje, omaglica se topila na suncu otkrivajući maslinike, tamo negdje dolje naslućivalo se more i Zadar, a Rade nam je vodeći nas u masline pričao svoj prvi san – onaj o konjima.

 Još kao dječak imao je u Polači konja. Kasnije se kao mladić u Puli bavio konjima, a bit će konja, veli, uskoro i ovdje na imanju PZ "MasVin" i u Polači. Pripremaju im upravo prostor.

Kad smo krenuli, dva psa Medo i Roki skočili su u koš auta, kako to očigledno uvijek rade kad s Bobanovićem idu u maslinik. Kasnije se skitali s nama među maslinama i lozom. Sve je uredno porezano, maslinici i vinogradi kao apoteka.

- Naselit ću među masline i lozu kokoši. Donijet ću one naše autohtone hrvatice. Nek pozoblju sve te ličinke maslinove muhe i druge štetnike šta su od teške prošle godine ostali u zemlji. Valja s njima ekološki – veli s osmijehom. I hoće, ne sumnjam. Vodi nas do starih maslina nedaleko na svojoj djedovini. U krugu od više od dva metra masline iznikle iz istog starog panja.

„Pogledajte koliko je široka bila ta stara maslina iz koje su ove iznikle. Ovo svjedoči da je maslina u Polači odavna bilo i da im je ovdje mjesto.“

A o lozi da ne govorimo. Ne baš na ovom mjestu gdje su danas vinogradi "MasVina", jer baš na tom mjestu nikad ničega osim kamena nije bilo. Danas u tom kamenu žive školski uredni vinogradi crljenka kaštelanskog, cabernet sauvignona, merlota, syraha, zadarske maraštine, chardonnaya i - muškata žutog. Svidio mi se delikatan i mirisan muškat "MasVina" još prije dvije godine. Ali otkud muškat žuti u dalmatinskim vinogradima?

- Po želji mog partnera Željka Uzelca. On je htio da posadimo muškat žuti. I ispao nam je tako da nam ga Zagrebačka nadbiskupija uzima za svoje misno vino.

A onda u vinski podrum. Priča jest vinska, ali časopis je maslinarski, pa dok smo sve vidjeli... A u podrumu je gazda Grgo. Mačak. Velikom psu Medi nije dao blizu. Cijelo vrijeme je s nama mlada Anđela Bačić, voditeljica prodaje i marketinga PZ "MasVin". Stalno je pri ruci i očigledno je ovdje dragocjena.

Dobrim dijelom zahvaljujući njenim naporima ulje PZ "MasVin" ušlo je u prodaju i u dm-u.

- Prodaja i ulja i vina ide dobro, a sve preostale količine maslinova ulja su nam rezervirane, naše ulje možete kupiti i na glavnom trgu u Beču, te u Amsterdamu – kaže Anđela.

Kušao se potom u podrumu crljenak, svjež, mirisan, sav svoj, onakav kakav crljenak mora biti. Pa fini merlot, pa vrhunski cabernet sauvignon, pa meni najdraži syrah. Markantan, s karakterom, puna tijela. Brand "MasVina" je Kotar. Ovog ljeta, Anđela veli, nisu se mogli obraniti od turista.

Zadarski vinari se razlikuju od ostalih dalmatinskih vinara jer uglavnom uzgajaju internacionalne sorte i u tome se trude biti vrhunski. Na odlasku primjećujemo: lijep je, topao, domaćinski svijet PZ "MasVin".

U njemu kao da svi imaju svoje mjesto i kao da je svima dobro. I ljudima, i lozi, i maslinama, i životinjama. A i lijepa vina i izvrsna maslinova ulja "MasVina" progovaraju i svjedoče o tome. Još kad se pod konac dovede i kušaonica, što će Rade kaže biti do ljeta, guštat će se uz jezerce s patkama nadomak podrumu i maslinicima u Polači kao malo gdje.

Piše: Meri Šilović
Foto: Jure Mišković / CROPIX

25. travanj 2024 07:55