StoryEditorOCM

agrotehničke mjereVažnost kvalitetnog raspršivanja zaštitnih sredstava i prihrane

Piše PSD.
17. veljače 2015. - 00:57
S-SR430_450-E001

Idealno je vrijeme za zaštitu naših voćaka i vinove loze od bolesti, posebice za zaštitu koštičavih voćaka. Zimsko prskanje je bolje provesti pred sam početak vegetacije, dok je u nekim kulturama potrebno provesti i do dva prskanja te često i plavo prskanje bakrenim fungicidom i crvenim uljem.

Zato se zimsko prskanje može izvoditi od padanja listova sve do početka bubrenja pupova. Da bi mogli provoditi kvalitetnu zaštitu, potrebna nam je motorna ili ručna STIHL prskalica i osobna zaštitna odjeća, a najvažnija je kvalitetna zaštitna maska.

Sve to možete nabaviti u Unikomercu, ovlaštenom zastupniku proizvođača STIHL.

Voćke i čokote vinove loze treba poprskati sa svih strana počevši od najviše grančice, spuštajući se do vrata korijena kako bi sredstvo ušlo u sve pukotine kore. Vinova loza odnosno čokot mora biti okupan, uključujući sve deblje i tanje grane, rodne grančice i deblo, jer se na tim dijelovima nalazi mnoštvo kora koje kiša ili vjetar raznosi na pupove.

Zbog toga, mnogi zimsku zaštitu nazivaju i zimskim kupanjem voćaka za koje trebamo imati jaku, kvalitetnu STIHL prskalicu.

Kod prskanja obavezno gledajte da je lijepi dan bez oborina i naročito da nema vjetra. Na jezgričavim voćkama zimsko prskanje provodi se protiv pjegavosti lista i čađave krastavosti plodova - fuzikladija na jabuci i kruški, pepelnice jabuke i bakterijske paleži.

Budući da gljivice, uzročnici fuzikladija, prezime na granama u neposrednoj blizini pupova, lako mogu zaraziti listiće zametnute u puhu.

Osim zimskog prskanja na jabukama, kruškama i vinovoj lozi potrebno je provesti i kvalitetnu gnojidbu. U redovitoj gnojidbi voćaka razlikuje se gnojidba mladih nasada i nasada u rodu, a najvažnije je razdoblje pune rodnosti voćaka. Osobito u tom razdoblju, gnojidba je vrlo značajna agrotehnička mjera.

Za osiguranje dobre opskrbljenosti tla unosi se dušik, fosfor i kalij, a po potrebi bor, cink, magnezij i drugi hranjivi elementi. Pojedine vrste voćaka traže različitu količinu i odnose biljnih hranjiva što ovisi o sorti, tipu tla, klimatskim uvjetima, količini i kvaliteti planiranog prinosa te o intenzivnosti uzgoja.

Uvrđivanje pojedinih količina biljnih hranjiva u redovitoj gnojidbi obavlja se pomoću više metoda od kojih su najvažnije kemijske analize tla i lišća. Redovita gnojidba mineralnim gnojivima dugogodišnjih nasada obavlja se 2 -3 puta godišnje.

U osnovnoj gnojidbi primjenjuje se gnojivo s manje dušika i više fosfora te kalija, dok se u pripremi uglavnom gnoji dušičnim gnojivima. Prva gnojidba se provodi upravo sada jer su odlični klimatski uvjeti jer bez zimske gnojidbe, nema ni dobrog uroda niti kvalitetnog voća.

SPONZORIRANI ČLANAK

18. travanj 2024 19:47