StoryEditorOCM

Noć mladog maslinovog uljaUzorci za manifestaciju u Kaštelima zaprimaju se do 30. studenog

Piše PSD.
18. studenog 2015. - 14:09
uljara_simunic4-300915

Udruga maslinara Kaštela “Mastrinka” u suradnji s Institutom za jadranske kulture i melioraciju krša Split organizira „Noć mladog maslinovog ulja – Kaštela 2015“ koja će se održati 15. prosinca 2015. godine u velikoj sali DVD Mladost u Kaštel Sućurcu, s početkom u 18 sati.

Noć mladog maslinovog ulja je prilika za obavljanje službene/certificirane analize maslinovog ulja i druženje sa maslinarima u svrhu razmjene iskustava i planiranje budućih maslinarskih aktivnosti.

Događanje uključuje kemijsko i senzorsko ocjenjivanje ulja, podjelu službenih certifikata, vođenu prezentaciju analiziranih maslinovih ulja i uzoraka s najčešćim manama te zajedničku večeru.

Senzorsko ocjenjivanje ulja će provoditi panel Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša, svaki uzorak testirat će se na slobodne masne kiseline, K brojeve i peroksidni broj, te će isti proći senzorsku analizu provedenu od certificiranih panelista.  

Panel se sastoji od 8 osoba i svaki uzorak se kuša/ocjenjuje minimalno 8 puta, tako da je minimalna količina ulja za uzorak 0,5 litara, a preporučena količina je 1 litra (za one koji svoje ulje žele izložiti na samom događaju).

Za svaki će uzorak biti izdan služeni certifikat ispravnosti i ukupna ocjena maslinovog ulja.

Voditeljica panela dr. sc. Mirella Žanetić će upoznati sudionike s postupkom senzorske analize i podijeliti diplome, a posjetitelji će moći kroz razgovor s panelistima ispitati vlastite sposobnosti i svoja zapažanja i ocjene usporediti sa senzorskim profilom.

Osim senzorike, a prije same večere, napravit će se kratki osvrt na prethodnu maslinarsku godinu i priprema za novu.

Članovima udruge Mastrinka (što će se potvrditi uvidom u članske iskaznice) i natjecateljima koji daju uzorak na analizu ulaz je slobodan, a ostali zainteresirani se mogu pridružiti uz donaciju od 100 kn.

INFORMACIJE NATJECATELJIMA:
- Količina ulja za uzorak: od 0,5 litara do 1 litra maslinovog ulja
- Cijena analize: 200 kn za članove UMK Mastrinka i 250 kn za ostale
- Zaprimanje uzoraka: UMK „Mastrinka“ (Brce 4, K. Lukšić) ponedjeljkom, utorkom i četvrtkom od 13 do 17 sati, a najkasnije do 30. 11. 2015. godine.

Više informacija na www.mastrinka.hr i na broj mobitela 095 851 5482.

MASLINA

18. travanj 2024 20:06