StoryEditorOCM

antonja 2015.U Rovinju dodijeljeno osam zlatnih medalja

Piše PSD.
19. siječnja 2015. - 13:51
rovinj

Sezonu smotri i izložbi istarskih vinara i maslinara i na početku ove godine najavila je «Antonja» u Rovinjskom Selu. U subotu 17. siječnja održana je 24. izložba vina i 12. izložba maslinovih ulja Rovinjštine koju tradicionalno organiziraju udruga «Agrorovinj» i Mjesni odbor Rovinjskog Sela pod pokroviteljstvom Grada Rovinja i sponzorstvom Županije.

Izložba je i ovaj put privukla veliki broj posjetitelja koji su došli kušati istarsku supu,  koju je pripremio majstor kuharstva Josip Pino Kuhar, i isprobati kvalitetu ovogodišnjih vina i ulja.

Posjetitelje su pozdravili u ime Grada i Agrorovinja dogradonačelnik i predsjednik udruge William Uljanić, u ime Mjesnog odbora Vlado Cvitić, a u ime Županije pročelnik za poljoprivredu Milan Antolović. On je posebno pohvalio uvođenje u program «Antonje» i natjecanje u pripremanju istarske supe koje treba prerasti u svojevrsni festival i postati zaštićeni autohtoni proizvod koji će kandidirati i za fondove Europske unije.

Predsjednica povjerenstva za ocjenu kvalitete vina dr. sci. Sanja Radeka iz porečkog Instituta za poljoprivredu i turizam u svom obraćanju natjecateljima i gostima rekla je da je prošla godina za poljoprivrednike bila izuzetno teška zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta i napada štetočina i bolesti koje su prepolovile urod grožđa i maslina.

To pokazuje i podatak da su na lanjskoj izložbi sudjelovala 62 uzorka vina, a ove godine prijavljen je tek 41, i to 30 bijelih i 11 crnih vina. Tradicionalni proizvođači prijavili su 20 uzoraka, a profesionalci 21 uzorak svojih vina. U kategoriji moderne prerade grožđa zlatne medalje za malvaziju dobili su Anton Smoljan i Edo Babić-Panjoka, a kod crnih vina pobijedio je teran Damira Dobravca.

U proizvodnji vina tradicionalnom tehnologijom najbolje bijelo vino imao je Luka Vošten, dok je kod crnih vina jedino Massimo Mofardin uspio osvojiti brončanu medalju za svoj merlot.

I maslinari su ljetos bili na mukama zbog napada maslinove muhe koja je uništila urod. Rezultate senzorne analize na 23 prijavljena uzorka objavio je predsjednik Udruge senzornih analitičara Goran Milstein.

Usprkos poteškoćama, ipak su maslinari, zahvaljujući modernoj preradi uspjeli proizvesti kvalitetna ulja i osvojiti 8 zlatnih medalja. Pripale su Mauriciju Matoševiću, Enricu Cernecci, Klaudiju Pokrajcu, Zoranu Zaniniju, Toniju Pokrajcu, Mladenu Matoševiću, Radi Staniću i Miri Pokrajcu.

U zabavnom dijelu ovogodišnje «Antonje» sudjelovali KUD «Stjepan Žiža» iz Rovinjskog Sela sa svojom folklornom grupom, «Alfa Time Band» i Neno Belan sa riječkim «Fiumensima».

Program izložbe vina i maslinova ulja vodila je Dorina Tikvicki.

Tekst i foto: www.rovinj.hr

17. travanj 2024 00:18