StoryEditorOCM

dobar urod na hvaruU don Marija randman 15 posto

Piše PSD.
11. studenog 2015. - 19:42
marijo

Maslinici Župe sv. Mihovila Arkanđela u Dolu na otoku Hvaru (Norat i Sestrinska starina) broje oko 300 stabala maslina pretežito oblica i dobro su urodile.

Kako i ne bi kad brojni župljani na čelu s vrijednim crkovinarima Fabijanom Kuničićem, Slavenom Carićem i Tadom Moškatelom, kojima se redovito priključi i prof. Damir Šurjak, pomažu u održavanju maslina i branju plodova što su ove godine uistinu bili izdašni, Bog je očito (i zasluženo) pogledao na njihovog župnika don Marija Zelanovića.

- Uvijek s oduševljenjem gledam ove ljude, Doljane, Svirčane i Starograjane, a sada i fra Juru Marčinkovića iz Sućurja, koji marljivo beru, onako kao da su u svojim vlastitim maslinicima. Stiglo nam je čak 80 berača, za koje je marendu organizirao poduzetnik Antun Balić - Božić iz Svirača, dok je kolače i slastice donirala pekara »Grabić« iz Jelse.

- Naravno, da bi sve to bilo dolično, kao i ranije, revno pazi časna sestra Elvira Žižić - Gušo, pa sam svima njima od srca zahvalio i udijelio božji blagoslov, zaželivši im puno radosti kako u njihovim obiteljima, tako i životu općenito – kazao je zasigurno najveći maslinar među hrvatskim svećenicima.

Svoje masline preradio je u suvremenoj uljari u Svirčima, a prosječni randman je na opće iznenađenje bio 15 posto, što je rijetkost na ovom dijelu škoja.

Međutim, to i nije baš neko čudo jer don Marijo uvijek sluša savjete stručnjaka, svoje žuto-zeleno zlato također primjereno čuva i flašira, tako da će i njegova kvaliteta bez sumnje biti na vrlo visokom nivou, baš kao i prijašnjih godina kada je na raznim manifestacijama maslinara i uljara osvajao brojne nagrade i priznanja.

Tekst i foto: Mirko Crnčević

19. travanj 2024 10:52