StoryEditorOCM

lintar u akcijiU CEMEX-ovim maslinicima ubrano 5,5 tona maslina

Piše PSD.
2. studenog 2015. - 15:08
cema

Članovi Poljoprivredno-braniteljske zadruge Lintar i zaposlenici CEMEX-a ubrali su ukupno 5,5 tona maslina u rudniku i krugu tvornica Sv. Juraj i Sv. Kajo. Preradom je dobiveno 645 litara ekstradjevičanskog maslinovog ulja Lintar.

Čak četiri tone maslina ubrano je u velikom masliniku u CEMEX-ovom rudniku, zasađenom u sklopu projekta biološke rekultivacije, a ostatak u krugu tvornica Sv. Juraj i Sv. Kajo.

Zadrugarima su u berbi pomogli i drugi zaposlenici CEMEX-a, zaposlenici partnerskih tvrtki Navodnjavanje i Virago, te članovi Udruge dragovoljaca veterana Domovinskog rata Dalmacijacement.

"Ulje smo nakon prerade poslali na analizu koja je pokazala da i ove godine imamo ekstradjevičansko maslinovo ulje koje ćemo moći ponovno predstaviti na sajmovima i manifestacijama. To nas posebno veseli jer lani nije bilo berbe zbog najezde nametnika koja je pogodila većinu maslinika u županiji, pa su izostali i naši nastupi", rekao je ovom prilikom Ante Grubišić, upravitelj zadruge Lintar.

Zadruga je do sada, prema riječima Grubišića, cjelokupne proizvedene količine ulja prodavala CEMEX-u koji je potom ulje poklanjao svojim partnerima.

Međutim, s obzirom na kontinuirano proširivanje i stasanje maslinika, nadaju se već sljedeće godine određenu količinu plasirati na tržište.

Ulje dobiveno od ovogodišnje berbe zadrugari će predstaviti na svim važnim domaćim maslinarskim manifestacijama na kojima je Lintar već osvajao nagrade za kvalitetu i pakiranje, a sama Zadruga priznanja za promidžbu uzgoja maslina.

J. Mt.

20. travanj 2024 09:20