StoryEditorOCM

VICEŠAMPION NOĆNJAKATuriste će privući ulje u pakovini od maslinova drveta

Piše PSD.
16. travnja 2015. - 13:34
mladen_prtenjaca-080415

Mladen Prtenjača, vlasnik ugostiteljskog obrta “Buddy” iz Zadra, ovogodišnji je vicešampion pakovine maslinova ulja na Noćnjaku.

Mladen je pobijedio u velikoj konkurenciji za najbolju pakovinu i ponosan je na svoj uspjeh.

Njegova obitelj bavila se maslinarstvom još od ranije, a on se u taj svijet uključio 2009. godine. Ima tristotinjak maslina, a namjerava povećati taj broj. Određenu količinu ulja prodaje, što ovisi o godini, jer su maslinici još mladi pa urod varira.

Na ovogodišnji Noćnjak prijavio se s pakovinom svoga maslinova ulja koja je svojim jedinstvenim izgledom i načinom izrade osvojila i ovogodišnje ocjenjivače, što ga je, kaže, ugodno iznenadilo.

- Zamisao je bila moja, pokretač sam također ja i u suradnji s prijateljima napravio sam krajnji proizvod. Nagrada na Noćnjaku me jako iznenadila jer svi mi maslinari, kad idemo sa svojim uljima na natjecanje, tu smo negdje u kvaliteti. To ovisi nekad i o faktoru sreće, kad ste što napravili, ali sva su naša ulja vrhunske kvalitete.

- Izrada ove pakovine vrlo je zahtjevna, traži puno vremena i dosta materijala ode. Drvo mora svoje odraditi i biti staro tako da nemamo za sada neke namjere velike proizvodnje, a u budućnosti nadam se da ćemo ipak napraviti znatniji broj ovakvih pakovina. I to je jedan oblik buduće suradnje s nekim kooperantima, budu li zainteresirani za taj segment proizvodnje maslinova ulja - kaže Prtenjača.

Pakovine od maslinova drva svakako privlače pažnju, pa će Prtenjača razmisliti i da ih možda pokuša napraviti kao suvenir, što do sada, kako kaže, nije razmatrao kao ideju.

- Puno smo vremena potrošili za izradu, jer maslina mora odraditi svoje, ravna je kao staklo tako da se sve radilo vrlo strpljivo, ali to je ljubav prema maslinarstvu i onda ništa nije teško.

- Inače, naše ulje je u ekološkoj proizvodnji s certifikatom tako da želimo, s obzirom na to da smo maleni, napraviti iskorak s ekstra kvalitetom, ekološkom svješću i originalnom pakovinom. Namjera nam je tako konkurirati velikim proizvođačima i zajedno s prijateljima na tržištu danas-sutra ponuditi ovakve novitade tako da stranac onda ima razloga to kupiti i odnijeti sa sobom - zaključuje Mladen Prtenjača.

Piše Mišel Kalajžić
Foto: JURE MIŠKOVIĆ/CROPIX

19. travanj 2024 19:31