StoryEditorOCM

odmah iza španjolskeTunis postao drugi proizvođač ulja u svijetu, EU im povećala izvozne kvote

Piše PSD.
4. veljače 2015. - 15:58
tunis

Proizvodnja maslinovog ulja u Tunisu povećala se četiri puta, čime je ta afrička zemlja postala drugi po veličini proizvođač u svijetu, nakon Španjolske, piše Olive Oil Times.

Ovo je prvi put da Tunis dolazi na drugo mjesto po proizvodnji, koja se za 2014. procjenjuje na 280.000 do 300.000 tona, što je povećanje u odnosu na godinu ranije od čak 400 posto (70.000 tona).

Proizvodnja Španjolske procjenjuje se na 600.000 tona, (o)stavljajući je na prvom mjestu unatoč lošoj berbi. Dok su mnogi europski proizvođači u Italiji i Španjolskoj doživjeli izuzetno loše berbe zbog loših vremenskih prilika i napada muhe, Tunis je imao rekordnu godinu.

Također, proizvodnja agruma i datulja u Tunisu, kao i žetva žitarica, bilježe čak 80-postotno povećanje.

Iako je u Tunis veliki proizvođač maslinovog ulja, samo mali postotak se konzumira u zemlji jer maslinovo ulje zamjenjuju druga biljna ulja prisutna u tradicionalnoj prehrani.

Između 60 i 70 posto maslinovog ulja Tunis izvozi u EU, prvenstveno u Španjolsku i Italiju. Tunisko maslinovo ulje izvozi se u više od 60 zemalja diljem svijeta, uključujući SAD, Kanadu, Francusku, Rusiju, Kinu i nekoliko arapskih zemalja, i to pod čak 80 različitih robnih marki.

Izvoz maslinovohg ulja predstavlja 40 posto poljoprivrednog izvoza i 10 posto ukupnog izvoza te sjevernoafričke zemlje.

EU povećala izvozne kvote

Revidirana uredba donesena 30. siječnja 2015. prilagodila je mjesečnu izvoznu kvotu Tunisa od strane Europske komisije, kako bi se uzela u obzir iznimno uspješna godina proizvodnje te olakšala trgovina maslinovog ulja između Tunisa i EU.

Od sada pa do kraja listopada 2015. godine količina maslinovog ulja kojeg Tunis može izvoziti u EU bit će fiksirana na 9.000 tona za veljaču i ožujak, te 8.000 tona od travnja do listopada.

Ukupna godišnja kvota, međutim, ostaje nepromijenjena. Prema sporazumu između EU-a i Tunisa, izvoz maslinovog ulja iz Tunisa u EU podliježe kvoti od 56.700 tona godišnje.

Odluka Europske komisije nastala je nakon zahtjeva vlasti Tunisa da povećaju mjesečne izvozne kvote tako bi tuniski proizvođači mogli imati što je moguće više koristi od njihovih izvoznih potencijala, i to odmah nakon izvrsne berbe.

U priopćenju od 30. siječnja, Europska komisija kaže da su revidirane kvote rezultat predanosti EU-a partnerstvu s Tunisom, i to u trenutku kada se ta zemlja okreće demokratskim vrijednostima, zahvaljujući promjeni zakona i predsjedničkim izborima.

EK u priopćenju ponavlja da EU daje političku i financijsku potporu novoj vladi Tunisa za reforme potrebne za jačanje demokratskog napretka i rješavanje društveno-ekonomskih izazova.

MASLINA

25. travanj 2024 18:29