StoryEditorOCM

nema zabrane radovaSud odbio Općinu, uskoro bi trebala početi realizacija milijunskog ekološkog projekta, ali vlasnik 'Bio svijeta' puše i na hladno: Bilo bi van pameti da krenemo, pa da nas opet zaustave!

Piše Ana Vučetić Škrbić
7. srpnja 2018. - 11:33
U plantažu rogača Marin Medić kani investirati devet milijuna kuna, od čega je osam iz europskih fondova

Općinski sud u Zadru odbio je zahtjev Općine Bibinje za izdavanjem privremene mjere zabrane radova na brdu Sasavac gdje je tvrtka "Bio svijet" iz Neviđana trebala početi sadnju najveće plantaže rogača u Dalmaciji!

Općina Bibinje početkom travnja na ovaj je način htjela zaustaviti devet milijuna kuna vrijednu investiciju koja se 90 posto financira iz europskih fondova i to dok traje sudski spor u kojemu žele dokazati svoje vlasništvo nad tim zemljištem jer su tamo, kao djeca, sadili borove.

Zemljište od 50 hektara u vlasništvu je benediktinki zadarskog samostana svete Marije koje su ga dale u dugogodišnju koncesiju tvrtki "Bio svijet" za podizanje trajnih nasada ekološke plantaže sa 4020 stabala rogača. No, Bibinjci to sada osporavaju sudskim putem.

Projekt vrijedan skoro deset milijuna kuna na čekanju: evo zašto je unatoč svim dozvolama zaustavljeno podizanje najveće plantaže rogača u Dalmaciji

- Da, dobili smo rješenje s Općinskog suda, ali s radovima još uvijek nismo započeli. U tijeku je žalbeni postupak i bilo bi van pameti da krenemo, pa da nas opet zaustave. Nakon svega što smo do sada doživjeli, nema onoga što nas više može iznenaditi - kazao nam je jučer Marin Medić, vlasnik ”Bio svijeta” koji je za taj je projekt ishodio sve potrebne dozvole, uključujući Ministarstvo poljoprivrede te suglasnost Općine Bibinje koju je potpisao načelnik Bruno Bugarija, i dobio osam milijuna kuna nepovratnih sredstava iz EU fondova.

Međutim, unatoč tome, prvog dana kada su se investitori pojavili na Sasavcu i počeli krčiti parcelu, Bibinjci su došli prosvjedovati zbog sječe borova koji ih, kako tvrde, štite od prašine iz susjednog kamenoloma tvrtke "Lavčević". Iako tvrde da ih taj "kamenolom truje godinama", Bibinjci nisu prosvjedovali zbog rada kamenoloma već protiv ekološke sadnje rogača.

Nije ih zadovoljilo ni to što je u projektu oko mjesnog groblja ostavljen pojas borova u širini od 50 metara, a kasnije i na sjevernoj strani još jedan dodatni, što je ukupno oko 30 tisuća kvadrata parcele, pa je cijeli slučaj završio na sudu.

Od tada do danas prošlo je pet mjeseci, priča nije ni blizu kraja, a radovi ni blizu početku. A sve ovo vrijeme investitoru na naplatu uredno dolaze bankovne garancije i rate kredita za projekt koji ne može realizirati unatoč tome što ima sve dozvole, osigurano tržište za plasman rogača i potrebu za 30 novih radnih mjesta.

25. travanj 2024 00:37