StoryEditor
Novosti18. oleum olivarum

Silvano Puhar šampion Krasice - prijavljeno 95 uzoraka, čak 76 posto ekstra djevičanskih

Piše PSD.
9. ožujka 2015. - 15:50
kras1

Šampion 18. susreta maslinara u Krasici "Oleum Olivarum" je tvrtka Brist iz Vodnjana, odnosno Silvano Puhar čija je vodnjanska buža osvojila 91 bod, javlja Glas Istre.

Drugo i treće mjesto podijelili su Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Mario Vošten iz Svetog Lovreča (90 bodova) s bužom i OPG Elena Lupić iz Bala (90 bodova) s puntožom.

Zlatom se još dvaput uresio Brist, zatim Željko Grgorinić iz Pule, tvrtka Perinić iz Pićna, dvaput Davor Fero iz Kaldira (buža i istarska bjelica), OPG Diego Pucer iz Grožnjana, Mario Crnobori iz Banjola, još jednom OPG Elene Lupić, tvrtka Ulja Komarija iz Boruta te OPG Lorena Stipančić iz Pule.

Dodijeljeno je ukupno 14 zlatnih, 25 srebrnih i 15 brončanih odličja, dok je 11 ulja ekstra kvalitete ostalo bez odličja. Ukupno je utvrđeno 67 uzoraka ekstra kakvoće odnosno 76 posto svih uzoraka.

- Ovo je jedna specifična godina koja je za nama. Bila je tegobna za maslinare, ali ne moramo biti nezadovoljni, jer ulja koja smo ocjenjivali ipak su dobra, kazala je za Glas Istre voditeljica stručne komisije Viviane Lušetić iz Udruge senzornih analitičara maslinovog ulja iz Buja.

Organizator susreta, Zajednica Talijana Krasica i Mjesni odbor Krasica, prikupili su prvotno ukupno 95 uzoraka maslinovih ulja s područja hrvatske i slovenske Istre.

Kemijsku analizu sadržaja slobodnih masnih kiselina i vrijednosti peroksidnog broja obavio je Institut za ekologiju, maslinovo ulje i kontrolu iz Izole, pa je nakon eliminacije na senzorsku analizu stiglo 88 uzoraka.

GLAS ISTRE
FOTO: ILUSTRACIJA CROPIX

Izdvojeno

12. srpanj 2020 15:29