StoryEditor
Novostistižu potpore

Raspisani novi natječaji 'teški' 360 milijuna kuna; Plenković: Poljoprivrednicima od idućeg tjedna dodatna milijarda

15. veljače 2018. - 18:24

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju objavila je u četvrtak novi natječaj 'težak' ukupno 360 milijuna kuna, na koji se od 15. ožujka do 16. travnja mogu javiti poljoprivrednici koji se bave biljnom proizvodnjom, izvijestili su iz Ministarstva poljoprivrede.

Riječ je o natječaju za dodjelu javnih potpora iz mjere 4 Programa ruralnog razvoja za tip operacije 4.1.1. Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava.

Od ukupnog iznosa 360 milijuna kuna, najveći se dio, 200 milijuna kuna, odnosi na ulaganja u sektor ratarstva, po 70 milijuna kuna namijenjeno je za ulaganja u proizvodnju šećerne repe te u sektor vinogradarstva, a 20 milijuna kuna za ulaganja u sektor cvijeća i ukrasnog bilja.

Ministra poljoprivrede Tomislav Tolušić ističe kako je to prvi put od ulaska u EU da se raspisuje natječaj isključivo za sektor biljne proizvodnje iz mjere 4 Programa ruralnog razvoja RH.

"Za natječaj smo osigurali 360 milijuna kuna za podizanje konkurentnosti i stvaranja dodane vrijednosti u biljnoj proizvodnji. Ovim sredstvima financirat ćemo mehanizaciju, opremu te skladišta za ratarske kulture, podizanje novih vinograda, proizvodnju industrijskog bilja, poput duhana, uljane repice, suncokreta, soje, kao i proizvodnju ljekovitog, začinskog i aromatičnog bilja te cvijeća i ukrasnog bilja", naglašava Tolušić.

Na natječaj se mogu javiti fizičke i pravne osobe upisane u Upisnik poljoprivrednika, kao i proizvođačke organizacije priznate sukladno posebnim propisima kojima se uređuje rad proizvođačkih organizacija.

Prihvatljivi projekti su oni za ulaganja u sektor ratarstva, uključujući industrijsko, ljekovito, začinsko i aromatično bilje, te sektor vinogradarstva, cvijeća i ukrasnog bilja.

Iz Ministarstva objašnjavaju i da će se prijave na natječaj početi primati mjesec dana od objave, odnosno od 15. ožujka do 16. travnja, kako bi svi potencijalni prijavitelji na vrijeme stigli pripremiti dokumentaciju.

Zahtjev za potporu sastoji se od dva dijela i korisnik ga podnosi u dvije faze, pri čemu se prvi dio zahtjeva za potporu može popunjavati i podnositi u AGRONET-u od 15. ožujka do 16. travnja do 12 sati, što je rok i za drugi dio odnosno za podnošenje potvrde o podnošenju prvog dijela zahtjeva za potporu.

Ministarstvo poljoprivrede i Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju će za potencijalne korisnike natječaja organizirati nekoliko radionica, a prva se najavljuje za sljedeći tjedan, 21. veljače u Osijeku. 

Plenković: Poljoprivrednicima od idućeg tjedna dodatnih milijardu kuna

Premijer Andrej Plenković najavio je u četvrtak na sjednici Vlade da će Ministarstvo poljoprivrede i Agencija (za plaćanja u poljoprivredi) od idućeg tjedna isplatiti dodatnih milijardu kuna za 100 tisuća poljoprivrednih gospodarstva, što je ocijenio učinkovitim načinom upravljana potporama kojim će, vjeruje, hrvatski poljoprivrednici biti zadovoljni.

Dodatnih milijardu kuna bit će isplaćeno poljoprivrednicima nakon što su lani u studenome isplaćeni avansi u iznosu od 950 milijuna kuna, rekao je Plenković.

Plenković je najavio da će sljedećeg tjedna u Virovitici na održavanju manifestacije Bioexpo koji sve više privlači i međunarodne partnere, održati 4. sljedeću sjednicu Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem.

Premijer uz vodstvo ministrice Gabrijele Žalac očekuje da posebne dvije teme budu poljoprivreda.

Od ministra Tomislava Tolušića kojem je to domaći teren premijer je rekao da očekuje veliki doprinos. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

25. rujan 2020 07:34