StoryEditorOCM

eu-novac za grikuluPučišća imaju najmoderniju uljaru u Dalmaciji

Piše PSD.
14. listopada 2015. - 20:40
grikula

Stara tradicija branja maslina nakon Svih svetih lagano se napušta i na Braču. Nova znanja, nove tehnologije, ali i sve veći broj stabala, natjerali su i najtvrdokornije otočne tradicionaliste da svoje sakete i grabljice za berbu pripreme već u listopadu.

Stare su to tehnologije branja, ali unatoč tome otočani, točnije Pučišćani, od ove godine imat će priliku svoje ulje raditi po najnovijoj tehnologiji.

– Evo nas danas tu. Investicija je vrijedna oko milijun eura. Spremni smo za rad i s ponosom mogu reći da Pučišća danas imaju najmoderniju uljaru u Dalmaciji. Kapacitet nove uljare je 2500 kilograma na sat, a linija za preradu maslinova ulja je tehnološki i ekološko najsuvremenija i među najmodernijima u Hrvatskoj.

- Ugradnjom pročišćivača otpadnih voda, i to jedinstvenog i napravljenog posebno za ovu uljaru, zadovoljili smo i sve europske standarde zaštite okoliša – rekla nam je mlada Roberta Rošker, predstavnica “Grikule” d.o.o., u čijem je vlasništvu nova pučiška uljara.

Stara uljara turistima

Posjeduju i certifikat “Ekoproizvođača”, što ih, uz selačku uljaru, čini drugom takvom na otoku. Svečano su otvoreni 30. rujna, na dan svetkovine pučiškoga mjesnoga zaštitnika, svetoga Jeronima, i premda se liste već popunjavaju, s ozbiljnim radom, kaže nam Rošker, trebali bi početi oko 20. listopada.

Uljara “Grikula” sa svojom djelatnošću počela je 2002. godine, a u obradi maslina koristila se preša, odnosno postupak hladne obrade.

Potaknuti suvremenom tehnologijom koja se nudila na tržištu, i ova je obiteljska tvrtka, nakon desetljeća aktivnog bavljenja preradom maslina, krenula novim putem modernizacije i investiranja pomoću sredstava iz EU fondova.

Tako su 2013. godine počeli s izgradnjom nove uljare na lokaciji gospodarske zone u Pučišćima. Tvrtka se za to investiranje prijavila na natječaj IPARD program 103 za opremanje proizvodno-poslovne zgrade namijenjene za proizvodnju maslinova ulja.

Sredstva iz fondova pristigla su u srpnju 2015. godine. “Grikula” se našla među ovogodišnjim dobitnicima općinskih javnih priznanja.

Korištenjem nove tehnologije planiraju povećati kapacitet prerade maslina i proizvodnju ekstra djevičanskog ulja. Nova uljara obavljat će i otkup maslinova ulja, a bit će organiziran i besplatan prijevoz maslina na preradu.

Veliki su planovi u obitelji Grikula već osmišljeni. Cilj je da se u budućnosti “staru uljaru” pretvori u turističku destinaciju. Gostima bi se tako, u samoj uljari, pokazali stari i novi način prerade ulja, otvorila bi se punionica, kušaonica ulja te prodajni prostor u kojem bi se nudilo ekstra djevičansko ulje iz njihove proizvodnje.

– Na taj bismo način zaokružili proces od proizvodnje do prodaje ulja, a time bismo povezali proizvodnu i turističku djelatnost. Cilj nam je u budućnosti da ova uljara postane ne samo uljara gdje će se proizvoditi maslinovo ulje, nego prostor u kojem će se educirati, savjetovati i pomoći poljoprivrednicima i maslinarima iz cijeloga Brača – zaključila je Roberta Rošker.

IVANA GOSPODNETIĆ
Foto: Milan Šabić

23. travanj 2024 17:43