StoryEditor
NovostiSezonska prognoza

Prvi dio zime bit će topao i s čestim ciklonama, a u veljači se i uz more očekuje snijeg

Piše PSD.
18. listopada 2015. - 10:41
snijeg_zagora9-280114

Najprije će nas zaskočiti brojne ciklone, a zatim bi trebalo biti sve hladnije vrijeme sa snijegom, prije svega na dalmatinskim planinama.

To je u najkraćem sezonska prognoza američkog Acuweathera koja daje nimalo lijep meteorološki scenarij za naše područje za sljedeće godišnje doba.

Sredina je listopada i prva polovica kalendarske jeseni u kojoj se nižu ciklone, a američki meteorolozi su ponovno uzbunili javnost sezonskom prognozom. Tako se za sam kraj godine, od 22. prosinca kada nastupa kalendarska zima predviđa pretoplo, ali nestabilno vrijeme s čestim ciklonama.

Led u veljači

Kako tvrde u Acuweatheru, te česte i brze ciklone premještat će se s Atlantika preko sjevera Španjolske, južne Francuske, sjevera Italije, Alpa, te sjevera Balkana dalje na istok kontinenta.

O posljedicama takvog nevremena najbolje govori najava kako bi poplave mogle zahvatiti jugoistočnu Francusku, sjever Italije te sjeverozapad Balkanskog poluotoka. U isto se vrijeme u alpskom području predviđa iznadprosječna količina snijega.

Meteorolozi Accuweathera predviđaju da će se nad Skandinavijom tijekom većeg dijela zime zadržavati vrlo hladna zračna masa.

U drugoj polovici zime hladni zrak sa sjevera bi se mogao spustiti južnije, donoseći hladnoću i području od Danske, sjeveroistoka Njemačke, Poljske, Bjelorusije te Baltičkih država i sjeveroistoka Rusije.

Ako je vjerovati američkoj prognozi, snijeg u Alpama mogao bi se “spustiti” i do nas, što se neće svidjeti mnogima koji se još nisu oporavili od velikog snježnog nevremena 2012. godine.

Možda ne tako strašno poput tadašnjeg snijega i leda, no nešto slično možda bi se, prema prognozama Acuweathera, moglo dogoditi baš u isto vrijeme - u veljači.

- Tada se očekuje spuštanje hladnog zraka iz Skandinavije na jug, a njegova interakcija s nadolazećim ciklonama s Atlantika bi pojačala snježne oborine na navedenom području. U nižim se područjima očekuje manje snijega od prošle zime, ali bi zato viši predjeli sjevernih Dinarida i Karpata mogli dobiti česte snježne oborine - kažu meteorolozi američkog Acuweathera.

Polarni utjecaj

Još jedna zanimljivost stiže s ovom sezonskom prognozom, a povezana je s vremenom u sjevernoj Europi; dok će Irska, Škotska, istočni djelovi Njemačke, Francuska, Belgija, Danska i Poljska itekako osjetiti utjecaj polarnog zraka sljedeće zime, sjeverozapad kontinenta, posebno Velika Britanija i sjeverozapad Njemačke trebao bi imati blagu zimu.

Što će se od svega ostvariti vidjet ćemo, Amerikanci su, kažimo na kraju, znali dobro predvidjeti vrijeme, gotovo su u dan pogodili lanjsko kišno ljeto, no znali su i pogriješiti, poput najave lanjske zime na svom kontinentu.

Što se tiče ove jeseni, najavljivali su kišnu i toplu jesen i priznajmo, do sada su bili u pravu.

ojdana koharević
Foto: arhiv cropix

Izdvojeno

07. kolovoz 2020 21:02